Prvi dan testiranja u zagrebačkim školama: Od 500 učenika, tek nekolicina njih pozitivna na koronu

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Ponedjeljak je bio prvi dan kada je započelo brzo antigensko testiranje među učenicima zagrebačkih škola, ali i djelatnika.

Voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju, Jasmina Vranješ, otkrila je prve rezultate testiranja.

“U ponedjeljak je u tri škole testirano oko 500 učenika, trebalo je biti 600, ali se nisu svi odazvali. Testirani su i nastavnici. U dvije škole nijedan nastavnik ni učenik nije bio pozitivan, dok je u jednoj školi bilo sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik”, rekla je Vranješ za RTL.

Objasnila je i koja je procedura.

“Oni su obaviješteni, a kako je riječ o tri učenika u jednom razredu i tri u drugom i jedan u trećem razredu, ova dva razreda gdje uočava se grupiranje, odmah je odlučeno da sutra nemaju nastavu. Moramo ujutro dobiti potvrdu PCR testom i onda će se izreći mjera samoizolacije i cijeli razred će se staviti u samoizolaciju, ako se potvrdi grupiranje. Bez potvrde nema izricanja mjere samoizolacije, ali svi su upozoreni i znaju rezultate brzog testa”, izjavila je Vranješ.

Otkrila je i koliko pozitivnih učenika očekuje.

“U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da to bude reprezentativno, da se može prosuditi kolika je prevalencija u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Ne očekujemo veliku prevalenciju, čak očekujemo nižu nego što je ukupna prevalencija u Zagrebu. Ali kad vidimo kao u ovoj školi vidimo da postoji grupiranje ili više pozitivnih onda će odmah djelovati i mjera će se izricati samo za te razrede i te škole”, zaključila je Vranješ.


Komentari