PRVE PROCJENE DONOSE ZAPANJUJUĆE BROJKE: Uslijed razornog potresa, Mirogoj pretrpio višemilijunsku štetu

Foto: Dnevno.hr

Prije točno tjedan dana, Zagreb je zatresao razorni potres magnitude 5,5 po Richteru. Najrazorniji potres nakon 140 godina na noge je iz kreveta digao sve građane Zagreba, ali i okolice. Uslijed potresa, oštećene su brojne građevine, sakralni objekti, ali i kuće te stanovi, a šteta se zbraja još i danas.

Potres je ostavio traga i na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su stradali brojni grobovi. Nadgrobne ploče i spomenici su oštećeni, a najveću su štetu pretrpjele arkade, arhitektonska ostavština poznatog arhitekta Hermanna Bollea.

Nakon potresa, pune ruke posla već danima imaju statičari koji procjenjuju jesu li građevine nakon potresa sigurne za život, a stručnjaci su obišli i Mirogoj.

Foto: Dnevno.hr

Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, prema prvim procjenama, oštećenja su golema, a procjenjuju se na vrtoglavih 300 milijuna kuna.

Foto: Dnevno.hr

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić jučer je obišao i sakralne objekte koji su stradali uslijed potresa, a koji će do daljnjega biti zatvoreni dok se ne sanira šteta.

Foto: Dnevno.hr

Do kada će trajati procjene kompletne štete u gradu i okolici, nije poznato. Brojne su kuće porušene i nesigurne za život te im slijedi obnova, ako je to uopće moguće.


Komentari