‘PRSTEN POTPORE’ URODIO PLODOM: Škole dobivaju veliku novčanu pomoć za zapošljavanje

hr.wikipedia.org

Projekt se provodi od 4. rujna 2015. do 3. rujna 2016., a njegova ukupna vrijednost iznosi 2.782.515,34 kn. Od spomenutog iznosa 2.125.000,00 kn osigurava Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

U 28 osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije angažirano je 70 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji u školskoj godini 2015/2016 pomažu u radu 80 učenika s teškoćama u razvoju – rečeno je na početnoj konferenciji EU projekta „Prsten potpore“ koji omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika u redovit obrazovni sustav.

Projekt se provodi od 4. rujna 2015. do 3. rujna 2016., a njegova ukupna vrijednost iznosi 2.782.515,34 kn. Od spomenutog iznosa 2.125.000,00 kn osigurava Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, iz sredstava proračuna Republike Hrvatske osigurava se 375.000,00 kn, a iz proračuna Zagrebačke županije preostalih 282.515,34 kn odnosno 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

Prema riječima voditeljice tima za provođenje projekta „Prsten potpore“ Ivančice Prugovečki provedba projektnih aktivnosti teče prema planu: „Kandidati koji su temeljem javnog poziva odabrani kao pomoćnici u nastavi prošli program osposobljavanja. Aktivirali smo i web stranicu projekta, a očekuje nas tiskanje promotivnih materijala“ – pojasnila je Prugovečki istaknuvši kako se iz svakodnevne komunikacije sa školama može zaključiti da su djeca i njihovi roditelji te sami pomoćnici zadovoljni postignutim rezultatima u prvom kvartalu provođenja projekta.

Inače, cilj projekta „Prsten potpore“ je osigurati stručnu potporu učenicima s teškoćama u razvoju putem angažiranja pomoćnika u nastavi, radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika. Također, projektom se želi ojačati stručni kapacitet pomoćnika u nastavi radi njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu rada, a očekuje se i da će podići svijest javnosti o pravima i mogućnostima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju na području Zagrebačke županije.

Početnoj konferenciji nazočilo je i nekoliko ravnatelja škola koji sudjeluju u projektu, koordinatori, pomoćnici i učenici. „U našoj školi imamo dva pomoćnika u nastavi koje smo pomno birali te sada imamo stručnu pomoć koju su roditelji spremno i sa zahvalnošću prihvatili“ izjavila je Branka Dananić, ravnateljica OŠ Ksaver Šandor Đalski u Donjoj Zelini, dok je pomoćnica u nastavi u OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela Josipa Jurić naglasila: „Jako je bitno da djeca osjete našu iskrenost i da budemo s njima pravi prijatelji. Tada dijete postiže najbolje rezultate“.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević naglasivši kako je ovo izuzetno važan projekt za cijelu Županiju. „Svjesni smo da je ovim projektom zadovoljeno 70 posto potreba za pomoćnicima stoga ćemo i dalje poduzimati sve potrebne radnje kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju županijskih osnovnih i srednjih škola imali uvjete za kvalitetno obrazovanje“ poručio je Vujević.


Komentari