PROVJERITE GDJE I KADA možete obaviti besplatni pregled pluća

zagreb.hr

Grad Zagreb u suradnji s gradskim zdravstvenim ustanovama specijaliziranim za pulmologiju organizira javnozdravstvene akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) naziv je za skupinu poremećaja koje karakteriziraju simptomi vezani uz dišni sustav: zaduha, kašalj, bronhoopstrukacija, kronična upala u plućima i otežano disanje. KOPB predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer je broj oboljelih u stalnom porastu i među glavnim je uzrocima pobola i smrtnosti.

Glavni uzrok KOPB-a je pušenje. Dim cigarete, kao i različiti iritansi iz okoliša oslabljuju plućnu funkciju, uzrokuju upalnu reakciju pluća, a ona ostaje u plućima i nakon prestanka pušenja. KOPB je neizlječiva bolest, ali može joj se usporiti napredovanje ranim otkrivanjem i početkom liječenja, prestankom pušenja, tjelesnom aktivnošću, vježbanjem, redovitim korištenjem lijekova, rehabilitacijom i terapijom kisikom. Pravovremeno otkrivanje kronične opstruktivne plućne bolesti može značajno utjecati na daljnji razvoj bolesti i kvalitetu života u budućnosti.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se u studenom svake godine u organizaciji Globalne inicijative za KOPB (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), sa ciljem povećanja svijesti o ovoj bolesti u cjelokupnoj populaciji, među zdravstvenim djelatnicima i oboljelima, uz poboljšanje skrbi za oboljele.

Grad Zagreb u suradnji s gradskim zdravstvenim ustanovama specijaliziranim za pulmologiju organizira javnozdravstvene akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a.

Povodom obilježavanja tog Dana, 18. studenoga organizirani su besplatni preventivni pregledi u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i u Poliklinici za bolesti dišnog sustava:

– Specijalna bolnica za plućne bolesti, Zagreb, Rockeffelerova 3, održava otvorenu akciju ispitivanja plućne funkcije za građanstvo u razdoblju od 14,00 do 18,00 sati.

– Poliklinika za bolesti dišnog sustava, Zagreb, Prilaz Baruna Filipovića 11, obavit će besplatne preventivne pulmološke preglede usmjerene na rano otkrivanje KOPB-a, od 10,00 do 18,00 sati.


Komentari