Provjerili smo kolika je vjerojatnost da MILAN BANDIĆ DOĐE NA ČELO VLADE RH

Facebook

Unatoč velikom broju političkih utakmica u nogama, Bandić nikako ne može shvatiti kako lokalni izbori nisu isto što i parlamentarni.

Kažu kako bismo bolje razumjeli jedni druge, ako samo na trenutak ”obučemo tuđe cipele”. Nemalo puta su mi govorili: ”Postavi se na mogu poziciju pa ćeš barem djelomično moći shvatiti moje postupke, neće ti biti toliko apstraktni”. I istina. Svaki put kada to pokušam, nekako mi je jasniji odgovor na moje pitanje: ”Zašto?” Međutim, kada je u pitanju politika, to nije slučaj. Možda je problem u meni, ali ako kažu (između ostalog) kako je povijest učiteljica života, onda nedavne izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako se nakon parlamentarnih izbora bez njega neće moći formirati vlast te da postoji mogućnost da postane i premijer, postavljam pitanje – u kome ili čemu je zapravo problem?

Ambiciozan i najdugovječniji zagrebački gradonačelnik kojeg nije slomio ni boravak u remetinečkom pritvoru te kojeg, svjesni smo, pravne bitke tek čekaju, razbacuje se velikim najavama i govori doslovno o pravom maršu na Hrvatski sabor i Vladu. Naime,  gostujući na televiziji N1 te najavivši spomenuto, zaključio je kako se nije rodio pa neće ni umrijeti kao gradonačelnik Zagreba. Kaže Bandić objašnjavajući potrebu za kandidiranjem, Vlada je do sada ćorila i sada šest mjeseci prije izbora, pojačavaju tempo, a već je ranije isticao, njegovi kazneni progoni imaju veze upravo s nadolazećim izborima: ”Zato me žele zaustaviti”, kazao je.

>>> EVO KAKO JE ANTE GOTOVINA PONOVO POSTAO ŽRTVA POLITIKE!

”Da sam gradonačelnik Hrvatske, svi bi imali besplatne udžbenike. Predložio sam Milanoviću da doniramo 100 milijuna za ostatak Hrvatske, a da oni dodaju još 300 milijuna”, rekao je Bandić i primjećujete, nazvao se gradonačelnikom Hrvatske po ne znam koji put. Podsjetimo, nazivao se tako i netom prije svoje prve kandidature za predsjednika RH gdje nije uspio trijumfirati nad Ivom Josipovićem, ali i prije bitke za zasjedanje u saborske fotelje. Poraz za porazom, najbolje i najslikovitije opisuje Bandićev pokušaj skoka s lokalne, na nacionalnu politiku. Vole ga Zagrepčani, ali i ostali. Međutim, očito ne dovoljno. Unatoč epitetu omiljenog zagrebačkog gradonačelnika koji vješto barata populistički trikovima, predsjedničku utrku je izgubio, a o njegovom fjasku na parlamentarnim izborima 2011. godine, ne treba previše govoriti osim činjenice kako bi ih se upravo Milan Bandić, trebao kloniti.

>>>  JOŠ MILIJUNA ZA ARENU ZAGREB: Evo kako je Grad zadužio svu novorođenčad i – njihovu unučad!

Spomenuti izbori potvrdili su kako parlamentarni izborni zaista nisu što i lokalni – Milan Bandić je 2011.godine osvojio jedva 24.816 glasova i u ovu trku se, komentirali su mnogobrojni, nije ni trebao upuštati. Bacanje simpatičnih fora (te iste godine) nije upalilo ni Stipi Gabriću Jambi, kao niti Stipi Petrini. Svi oni, na čelu s prvim čovjekom metropole, utopili su se pod don Ivanom Grubišićem čija politička karijera, doduše, također nije dugo trajala. Međutim, te iste godine dobro je trgovao Kerum pa se postavlja pitanje – je li Bandić ovaj put uzor vidio upravo u dobroj Keruomovoj trgovini koja je mandat koji nije ni imao, pretvorilo u čak dva.

Prema svemu sudeći, jasno je kako Bandiću mjesta u hrvatskom parlamentu nema, s druge strane – možete li ga zamisliti kao jednog od ministra? Teško. Na kraju krajeva, koji bi on interes imao od toga? Postati ministar i pustiti sve silne milijarde kuna i ovlasti koje dolaze s funkcijom zagrebačkog gradonačelnika, Bandiću sigurno nije u planu i interesu. Postati premijer nešto je realnija slika Bandićevih želja, ali sve će ostati samo na želji. Svjestan je toga, na kraju krajeva – i sam gradonačelnik. Možda je ovo samo jedan od načina na koji pokušava riješiti jedan drugi problem – sve veći broj optužnica na Cvitanovom stolu…

 


Komentari