PROVJERAVAJU BERNARDIĆEVE POTPISE: ‘Nema šanse da ih je toliko prikupio’

facebook.com

Od svih koji se utrkuju za mjesto šefa SDp-a, Bernardić je skupio najviše potpisa.

Središnja izborna komisija (SIK) SDP-a do ponoći bi se trebala očitovati o sumnjama u Bernardićevu proceduru prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu. Prigovor o tome odnio je zastupnik SDP-a, Ivan Klarin.

U utrci za mjesto šefa stranke ostalo je osam kandidata, a od svih Davor Bernardić donio je najviše potpisa, njih čak 10 500, dok su ostali kandidati prikupili do pet tisuća potpisa.

Klarin je prigovor podnio u ponedjeljak, a u njemu iznosi sumnju da dio potpisnika nije osobno dao potporu Bernardiću i zato traži da ih SIK ponovno kontaktira i utvrdi ispravnost svakog pojedinačnog potpisa.

Za pravovaljanost kandidature potrebno je prikupiti tek nešto više od tisuću potpisa, stoga, Klarin ne sumnja da će Bernardićeva kandidatura biti valjana. Njega smetaju, kako kaže, metoda kojima on želi doći do psihološke prednosti pred ostalim kandidatima.

Bernardić je time htio poslati poruku kako je “on i prije kampanje pobjednik” jer računa da svi onda doći k njemu, no “po dojavama s terena i svim izračunima, nema šanse da je prikupio toliko potpisa”, rekao je Klarin. Realno, Bernardić nije uspio prikupiti puno više potpisa od ostalih kandidata, dodao je.

Takve metode nisu dobrodošle u SDP-u

“Smeta me što neki kolege pokušavaju zaprljati ove do sada najdemokratičnije izbore u svim parlamentarnim strankama u Hrvatskoj. Ako nastave takvim ili sličnim smjerom, mogu samo reći da to nije stranka u koju sam se ja učlanio”, poručio je Klarin.

Odgovorio je i na prigovore stranačkih kolega da ovom prijavom šteti ugledu stranke, poručio im je kako to: “radi zbog budućnosti SDP-a u kojemu se takve stvari ne bi smjele ni prešućivati ni ponavljati”

Iako se Središnja izborna komisija mora očitovati o prigovoru do srijede u ponoć, Klarin ne očekuje velike pomake. “Komisija će reći da je kandidatura pravovaljana, no to nije ni sporno. Bitni su loš način i poruka prikupljanja potpisa Davora Bernardića”, istaknuo je.

SIK u četvrtak utvrđuje valjanost kandidatura

Proteklih dana potpise je u SIK donjelo još sedam kandidata, Domagoj Hajduković, Gordana Sobol, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Vesna Škulić, Tonino Picula i Karolina Leaković.

Među njima je najviše prikupio Miljenić-5100, slijede Ostojić -4500, Leaković – 3400, Picula -3165, Škulić – oko 3000 te Hajduković s “više nego dovoljno”. Sobol nije javno donosila potpise u SIK, a Dušan Polovina je odustao od kandidature.

Dostavljeni potpisi provjeravat će se danas, a u četvrtak popodne će se utvrditi valjanost kandidatura, doznaje se od predsjednika komisije Vedrana Lendića.

Upitan za provjeru procedure prikupljanja potpisa, odgovara da SIK sve provjerava, uključujući način prikupljanja potpisa. “Ako nešto nije u redu, to treba reći”, kaže Lendić, no napominje da je daljnja odluka na Glavnom odboru SDP-a, koji će biti sazvan u subotu.

Glavni odbor će utvrditi listu kandidata, a nakon toga kreće formalna kampanja za unutarstranačke izbore, 19. studenoga, piše Večernji list.


Komentari