Protiv policijske brutalnosti: Prosvjednici iz Beograda dobili podršku iz Zagreba

Predstavnice nekoliko civilnih udruga jutros su u Zagrebu pred zgradom Veleposlanstva Republike Srbije poslale su poruke podrške građanima Srbije, prenosi N1.

Podrška je došla nakon policijske brutalnosti koju trpe već dva dana, na prosvjedima koji se ondje održavaju.

“To su poruke solidarnosti građanima, poruke podrške i osude političke brutalnosti. Prosvjedi su krenuli kao nenasilna reakcija na najavu policijskog sata, kasnije su se pretvorili u sukobe, mada većina građana nenasilno prosvjeduje”, rekla je Vesna Teršelič.

Istaknula je da građani imaju pravo na prosvjed te da su u solidarnosti s njima u nenasilnom prosvjedu.

Veleposlanik Republike Srbije izašao je pred prosvjednice, a one su mu predale poruke solidarnosti s građanima Srbije.

“Obveza je Republike Hrvatske kao članice Europske unije snažnije izraziti nezadovoljstvo, ali jača poruka bila bi usporiti proces europskih integracija, dok ne dođe do demokratizacije društva, koja je Srbiji nužna”, rekla je Teršelič.

Podsjetimo, nakon izjave predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak da je moguće ponovno uvođenje policijskog sata (od čega je ipak odustao), građani su već u ponedjeljak navečer izašli na ulice te je došlo do višesatnog nasilja i policijske brutalnosti u glavnom gradu Srbije.

U srijedu su građani opet izašli na ulice Beograda, Niša, Novog Sada…

Prosvjedi su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto nakon 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajce raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike dalje od zgrade Skupštine.

Dosta je! Održan je prosvjed ‘protiv Bandića i HDZ-a’


Komentari