Prosvjedi obilježili početak posljednje sjednice Gradske skupštine

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Posljednja sjednica Gradske skupštine u ovom sazivu.

U Ćirilometodskoj održano zasjedanje Gradske skupštine. Ispred ulaza predstavnike gradske vlasti dočekale su dvije skupine prosvjednika, među kojima je bio i glumac Vili Matula.

Pedesetak točaka dnevnog reda: Milijuni za najam zgrade za potrebe DV Jarun, iste one u koju je prije mjesec i nešto dana smješten dio OŠ Alojzije Stepinac s Vrbana III., izmjene Prostornog plana, zaštita zgrada od vandalskih grafita te Nagrade Grada Zagreba koju bi, između ostaloga, dobiti trebao redatelj Jakov Sedlar zbog čega je sve počelo dvama prosvjedima ispred Starogradske vijećnice – jedan kao podrška Sedlaru i jedan protiv Sedlara, odnosno dodjele Nagrade tom redatelju, piše Dalje.com.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Protiv kandidature Jakova Sedlara

Posljednju sjednicu Gradske skupštine u ovom sazivu nije zaobišao prosvjed, a ovoga je puta meta bio redatelj Jakov Sedlar koji je predložen kao kandidat za Zagrepčanina godine, no svojim je filmom Jasenovac – istina razljutio dio javnosti, najviše židovske i srpske manjine.

Tako se dio aktivista okupio pred Gradskom skupštinom i usprotivio njegovoj kandidaturi. Uputili su i otvoreno pismo gradskim zastupnicima u kojem su predstavnici srpske i židovske nacionalne manjine izrazili zgražanje da Zagrepčanina godine proglase nekog tko osporava i umanjuje žrtve Jasenovca. Nadalje, građani su naveli da se u filmu govori o mitu o ustaškom zločinu, a na taj način Sedlar revizionira povijest.

Kako navode u pismu, Jasenovac je u filmu prikazan kao radni logor, a obiluje lažima i falsifikatima. Okupili su se uz transparent “Dosta je ustaštva”.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Podrška Jakovu Sedlaru

Međutim, ispred Gradske skupštine okupili su se i građani koji podržavaju kandidaturu Jakova Sedlara.

Saborski zastupnik Željko Glasnović dao je podršku Jakovu Sedlaru, a za okupljene koji se protive njegove kandidature kazao da je riječ o jugonacionalistima za koje bi, kaže, platio kartu za Pyong Yang, te dodao da se s njima ne može razgovarati. Glasnović je kazao kako je Sedlar izvrstan redatelj i veliki domoljub koji zaslužuje tu nagradu, a da su branitelji ti koji su ga nominirali. Istaknuo je da Sedlar u ovim trenucima sa Židovima u Izraelu snima svoj novi film, stoga, kaže Glasnović, nije nikakav revizionist povijest i antisemit.

Zorica Gregurić ispred braniteljskih udruga kazala je da je ona dragovoljka Domovinskog rata, no da ne zna tko su ovi ljudi.

“Sve što miriše na domoljublje proglašavaju, sramota me reći. Nezamislivo je da se netko usuđuje govoriti da je antisemit. Ovo nisu Zagrepčani i oni ne cijene Zagreb”, kazala je Gregurić, piše Zagrebancija.

Pojedini članovi ovih dviju skupina u jednom su se trenutku počeli naguravati, no nije došlo do ozbiljnijeg incidenta.

Skupštinski odbor prihvatio je kandidaturu Jakova Sedlara s pet glasova za i dva protiv.


Komentari