Prosvjed ‘Sa Tri Gore Ori Se Jeka’: Sirene za uzbunu najavit će borbu za očuvanje šuma

Pixabay

Prosvjed pod nazivom “Sa Tri Gore Ori Se Jeka” održat će se 05. listopada 2019. u 12 sati, istovremeno na Fruškoj gori, Durmitoru i Medvednici. U Zagrebu ga organizira “Zeleni odred” koji je, kao najavu prosvjeda, u subotu 28. rujna održao akciju na zagrebačkim križanjima  “Potrubi Za Šume – Potrubi Za Medvednicu”.

(VIDEO) ‘Zagreb je trubio!’: Uspješno odrađena akcija prije nadolazećeg prosvjeda

“Zeleni odred” tvrdi kako se u Hrvatskoj ne poduzimaju mjere kojima bi se očuvale i zaštitile šume. Već godinu i pol dana, koliko djeluju, pokušavaju dokazati tko je sve odgovoran za poražavajuće stanje u šumama.

“Mi smo u zadnjih godinu dana predali više od 400 stranica dokaznog materijala protiv protuzakonitih radnji u Hrvatskim šumama d.o.o., Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetike na DORH i Uskok te Pučkoj pravobraniteljici. Sada smo završili zadnji dio koji ćemo priložiti i završiti kompletnu prijavu”, rekla nam je Gordana Pasanec iz Zelenog odreda.

Iz “Zelenog odreda” napominju kako postoji velik broj čimbenika koji štetno djeluju na šumu – oni se dijele na biotske i antibiotske. Upravo su biotski čimbenici sporni jer oni označavaju štetno djelovanje čovjeka – loše gospodarenje, krađu, bespravnu sječu, pustošenje i slično.

“Sve ovo što smo nabrojali pod negativno djelovanje čovjeka, kod nas je u ‘trendu’ već nekoliko godina. Dokaza ima dovoljno”, tvrde.

Prikupljene dokaze, koje spominju, predali su nadležnima te završavaju zadnji i ključni dio tužbe.

“Mnoga poznata imena iz političkih krugova, imena korumpiranih djelatnika iz Hrvatskih šuma d.o.o., vlasnika pilana i korumpiranih policijskih djelatnika iz određenih općina su na popisu odgovornih”, poručuju iz “Zelenog odreda”.

Prozivaju, između ostalog, glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića da ne obavlja svoj posao te kako su, zbog njegovog nedjelovanja, Hrvatske šume počele raditi što god požele.

“Hrvatske šume su se dale u bjesomučnu kupnju inventivne tehnologije za koje nemaju strojare koji će ih pogoniti. Više od polovice tih strojeva vrijednosti preko 50 milijuna kuna stoji jer nema radne snage, pogotovo one obučene da ih pogoni. Miriše na ogromnu proviziju koju je netko nagurao u vlastiti džep ili na zaštićeni račun u Vatikanskoj banci”, ogorčeno tvrde.

Dok rješavaju tužbe i bore se za ono u što vjeruju, “Zeleni odred” sve poziva na prosvjed koji će započeti sirenom za uzbunu.

“Zaštita šuma zaštita je šumskog bogatstva, njegovog produktivnog tijeka i njegovih produkata od raznih smetnji i gubitaka”, napominju za kraj.


Komentari