PROSVJED PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: ‘Svjedočimo novim ubojstvima, premlaćivanjima, kiretažama bez anestezije’

www.roda.hr

Udruga Roda pozvala je na sutrašnji prosvjed protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Akcija se organizira pod okriljem svjetske kampanje “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, a započinje 5 do 12 ispred zgrade Vlade čime se i simbolički naglašava da je krajnje vrijeme da se nešto učini po pitanju ovog vrlo aktualnog problema.

“Prošle godine zagovarale smo ratifikaciju Istanbulske konvencije, a godinu dana kasnije svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima”, kažu iz Rode.

Ukazali su i na institucionalno nasilje koje se provodi, a koje se odnosi na nedjelotvorne institucije pravosuđa, socijalne službe te zdravstva i obrazovanja. U svrhu osvješćivanja ovog problema, na različitim lokacijama u gradu žene i muškarci čitat će svjedočenja žena prikupljena kampanjom #prekinimošutnju kojom su žene progovorile o nasilju u zdravstvenim institucijama.


Komentari