PROSVJED PRED BOLNICOM NA REBRU! Zagrepčani ustali protiv spalionice: ‘Nećemo stati dok ne odustanete od ovog projekta!’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Građanska inicijativa “Stop spalionici Rebro” uz podršku Zelene akcije/FoE Croata danas prosvjeduje protiv izgradnje spalionice Rebro – KBC Zagreb. Prosvjed je počeo u 10:30 na Maksimiru, a oko 10:50 prosvjedna povorka krenula je iz parka Maksimir prema KBC-u Zagreb.

Već oko 10 sati prosvjednici su se počeli okupljati, a došli su opremljeni brojnim transparentima, bubnjevima, zviždaljkama i megafonima. ”Stop spalionici” i ”Hoćemo zrak” uzvikivali su uz zvukove bubnjanja.

”Ovo nije samo prosvjed protiv spalionice na Rebru, nego prosvjed protiv rješenja kojima se ugrožava okoliša. Tko će našoj djeci osigurati budućnost? U kakvim će mukama živjeti. Danas stojimo ovdje ujedinjeni u svom bijesu i odlučnosti. Nećete nas ušutkati i nećemo stati dok ne odustanete od ovog projekta, sve dok ne poslušate što vam govori građani ovog grada. Stop spalionici, stop spalionici Rebro odmah!” rekla je jedna od organizatorica tijekom prosvjeda.

Oko 11 sati prosvjedna je povorka stigla do bolnice na Rebru gdje ih je nekoliko održalo govore.

Među prvima je govorio mladi liječnik iz KB-a Merkur koji je rekao da on smatra da je ova ideja štetna za ljudsko zdravlje. ”Čestice i prašina koje će ova spalionica emitirat štetno će utjecati na skupine koje su u opasnosti, moramo razmišljati o trudnicama i starijim ljudima koji dolaze svakodnevno u KBC. Ja nisam jedini liječnik koji je protiv toga”, rekao je. ”Pozivam sve mlade ljude, liječnike, prijatelje i studente da se založe protiv ovakvih projekata i za bolju budućnost”, poručio je.

Ivan Kos iz Eko udruge Zagreb rekao je da ‘’ovo nije ni prvi ni zadnji ovakav projekt’’. ‘’U zadnje desetljeće imamo stalnu borbu za zdravlje građana. Nikad se ne postavlja pitanje koje su alternative’’, kaže.

Riječ je preuzela mlada Zagrepčanka Iva koja je rekla da je riječ o ”krivom projektu na krivoj lokaciji”.

‘’Ovo nije prva, a neće biti ne zadnja. Ovdje smo da poručimo da nećemo dopustiti uništavanje našeg okoliša, ugrožavanje našeg zdravlja i našeg mišljenja. Protiv smo spalionice i zagađivača, protiv zdravstvenih rizika koje ti zagađivači predstavljaju našim obiteljima i djeci. Ovdje smo jer zahtjevamo promjene, da se naše brige shvate ozbiljno i da se naša prava poštuju”, rekli su organizatori u govoru pred Rebrom.

”Ovo nije kvartovska priča”

Za Zagreb.info jedna je stanovnica rekla da se građani trebaju boriti za Zagreb te da ovo nije samo ”kvartovska priča” koje se tiče samo Maksimira.

‘’Podržavam prosvjed iz dna duše. Obitelj mi ovdje živi već 100 godina I sve pratimo. Ovo nije neka kvartovska priča, čuvajmo naš Zagreba za Boga miloga. Ja nisam tehničar nego povjesničar, ali postoje alternative. Pretvaranje medicinskog otpada u komunalni, sjeckanje, da se ne pale. Zašto kada Europa ovu tehnologiju napušta mi to želimo? Zašto se želi uništiti djelo Vuka Vrhovca koji je dao Zagrebu zelenilo”, poručila je.

Foto: Zagreb.info

Jedna od organizatora iz Građanske inicijative, Maris Špero, rekla je za Zagreb.info da očekuju ”da gradske vlasti donesu svoje mišljenje, a nacionalne odustanu od gradnje”.

”Spalionica nije najbolje rješenje za Zagreb, nije najbolje rješenje za Maksimir i nije najbolje rješenje za Hrvatsku. Postoje puno bolja rješenja od spalionice otpada o kojemu pričamo i za sami KBC Zagreb to nije dobro rješenje”, kaže.

Na pitanje što je onda bolje od spalionice, Špero objašnjava tvrdi da ”stručnjaci upozoravaju na sterilni pogon s drobljenjem”.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Iz Građanske su inicijative uoči prosvjeda najavili da ”ovo nije još jedno događanje naroda ili formalni demokratski procest”.

”Možda najvažnija bitka u Zagrebu je ona za budućnost našeg zdravlja, naše okoline. Ovo nije još jedno ‘događanje naroda’ ili formalni demokratski proces, ovo je za našu djecu, za naš zeleni Maksimir, za naš plavi Zagreb”, poručili su.

Nastavak je ovo pobune dijela Zagrepčana koji ne žele da se kod bolnice na Rebru gradi spalionica jer strahuju da bi ona mogla imati štetan utjecaj na obližnje stanovnike, radnike KBC-a i pacijente, ali i na okoliš.

Iz KBC-a su demantirali navode o štetnosti spalionice, a Marijana Bakula, voditeljica studije utjecaja na okoliš, predstavila je na javnoj raspravi krajem siječnja što su stručnjaci utvrdili. “U ovom objektu će se obrađivati samo jedna vrsta medicinskog otpada, zarazni medicinski otpad. Neće se obrađivati patološki otpad, niti igle i ostali metalni otpad, kao ni kemijski otpad niti anorganski otpad. Otpad će se prvo spaljivati na temperaturama od 600-800 stupnjeva, pa zatim na temperaturama preko 1000 stupnjeva čime se potpuno unište dioksini i furani”, rekla je.


Komentari