PROSVJED OBILJEŽILA POLITIKA: Nobilo oštro kritizirao, građani transparentima provocirali Markićku

FOTO: ZAGREB.INFO

Razgovarali smo s mnogim osobama iz javnog života, a dio njih poslao je zanimljive poruke.

Na zagrebačkom glavnom trgu skupilo se više desetaka tisuća  ljudi kako bi pružilo podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi. Među tisućama građana našle su se i brojne osobe iz javnog života. Naše reporterke između ostalog razgovarale su i sa čelnicom udruge B.a.b.e., Sanjom Sarnavkom, kao i s odvjetnikom Antom Nobilom, novinarom Aleksandrom Stankovićem, glumcem Vilimom Matulom…

Nobilo poslao oštru poruku, Stanković došao zbog djeteta

Odvjetnik Nobilo nije propustio priliku malo oštrije komentirati prosvjed. “Podržavam reformu i glas građana jer izazivaju protest. Ne mogu konzervativci voditi srednji vijek. Konzervativna revolucija je za Kaptol. Mi smo sekularna država u kojoj žive katolici”, kazao je odvjetnik Nobilo za Zagreb.info.

FOTO:ZAGREB.INFO
FOTO:ZAGREB.INFO

Novinar HRT-a, Aleksandar Stanković došao je na prosvjed motorom, a prosvjed, kako kaže, u potpunosti podržava. “Podržavam reformu. Ne želim da mi dijete nosi deset kila knjiga na leđima i uči na jedan dosadan i suhoparan način. Hoću da se razvija kreativnost, a ne samo bubanje i zato sam ovdje”, kazao nam je Stanković.

“Bez promjena u školstvu ne možemo ići dalje”

Nešto prije početka koncerta Hladnog piva, razgovarali smo i sa predsjednicom udruge B.a.b.e., Sanjom Sarnavkom koja je oduševljena ovolikim odazivom. “Nadala sam se da će se okupiti ovakav broj ljudi. Sad je trenutak da se prekine apatija. Bez promjena u školstvu ne možemo ići dalje”, kazala je Sarnavka.

Prosvjedu se pridružio i glumac Vilim Matula koji je ovdje bio prvenstveno kako bi pružio podršku prosvjetnicima. “Ovdje sam jer želim bolji status nastavnika. Za veće dostojanstvo ove profesije”, kazao je Matula je usput iskoristio priliku i iskomentirao predsjednicu Kolidnu Grabar-Kitarović, “Ona je samo tu da sanira štetu koju je počinio HDZ”, kazao je glumac.

Razgovarali smo s producentom Nikolom Bebanom, jednim od sudionika prosvjeda. “Treba doći do promjena jer već 20 godina stojimo na mjestu, ne želimo zemlju neznalica. Biti za reformu je normalna stvar. Nema podjela, svi smo kao jedno”, kazao je Nikola koji je na prosvjed došao s transparentom “Štače nam reforme”.

Građani prozvali ministra

Na pitanje zašto je došla na prosvjed i misli li da ministar Šustar podržava reformu prosvjednica Zagrepčanka Anita ponudila je zanimljiv odgovor. “Zar nije jasno zašto sam ovdje, a ministar da zaista podržava ovu reformu bio bi ovdje”, kazala je Anita za Zagreb.info.

No, jedna je poruka nekako obilježila prosvjed, a to je da je ova reforma nužna za budućnost djece. “Došao sam jer je reforma krenula u dobrome smjeru, ali uvijek se nađe netko tko želi stopirati”, kazao nam je Marin koji je na prosvjed došao sa sinom.

Mlade majke, Tihana i Ana složen su u svojim izjavama. “Tu smo zbog svoje djece. Protivimo se da se bilo kakva politika miješa u školstvo, ovo je budućnost naše djece i zato smo tu”, kazale su.

FOTO: ZAGREB.INFO
FOTO: ZAGREB.INFO

Politike je ipak bilo, a bilo je i zbunjenih

Iako je ovaj prosvjed imao antipolitičku konotaciju, transparentima su građani ipak upućivali poruke političarima. Našlo se dosta transparenata upućenih sadašnjoj Vladi, a neki od njih bili su i poprilično osobni, poput onog upućenog čelnici udruge “U ime obitelji” na kojem je pisalo, “Željka, pošto pilule”?

FOTO: ZAGREB.INFO
FOTO: ZAGREB.INFO

No, imao je prosvjed i simpatičnu stranu, a za nju su se pobrinuli turisti s dalekog istoka. Šačica njih bivala je doslovce osupnuta masovnim događajem na Trgu, pa su se nekako stisnuli uz zgradu i čekali da se situacija malo stiša.

FOTO: ZAGREB.INFO
FOTO: ZAGREB.INFO

Prosvjed prošao bez incidenta

Prosvjed koji je trajao od 18 sati do 19 i 30, na svu sreću prošao je bez incidenta, iako je na Trgu bilo više desetaka tisuća ljudi, a sada već polako počinju pripreme za čišćenje.

>>>PRATITE PROSVJED UŽIVO!


Komentari