Prosvjed kulturnjaka: Nisu uhljebi i besposličari

Wiki

Ispred Ministarstva kulture je održan prosvjed inicijative “Dosta je rezova”. Nezadovoljni su zbog dugogodišnjih smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnost njihove dodjele. Na prosvjed je došlo 300-tinjak ljudi.

Prosvjednici su prosvjed najavljivali na Facebooku, na kojem su prije nekoliko dana istaknuli i svojih pet zahtjeva.

1. “Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama.”

2. “Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava.”

3. “Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje.”

4. “Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture – od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”

5. “Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike.”

“Proračun je povećan u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun tako da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi. Upravo suprotno, izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga ‘Umjetnost i kultura za mlade’, ‘Umjetnost i kultura 54 +’ i ‘Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi’ osigurano više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi”, naglašava Ministarstvo, piše index.hr.

Komentari