Prosvjed za besplatan pobačaj: Jeste li ga spremni plaćati?

FOTO: Facebook / Za basplatan i dostupan pobačaj

Na Cvjetnom trgu održat će se prosvjed za dostupan i besplatan pobačaj.

U četvrtak, 28. rujna u 18 sati na Cvjetnom trgu održat će se prosvjed za dostupan i besplatan pobačaj. Ideja prosvjeda je da se pobačaji obavljaju sigurno, legalno i besplatno.

Smatraju kako je besplatan pobačaj nužan za žene slabijeg imovinskog stanja te materijalnih uvjeta loših za odgajanje djece.

Umjesto da po tko zna koji put s desničarima raspravljamo o tome “kada počinje život’, ovaj Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj odlučile smo obilježiti zaokretom u diskursu. U četvrtak, 28. rujna u 18 sati na Cvjetnom trgu Platforma za reproduktivna prava jasno i glasno traži ne samo siguran i legalan, već svima dostupan i BESPLATAN pobačaj.

Reproduktivna prava podrazumijevaju pravo žene da pobaci, ali i da planira roditeljstvo. Politizacija reproduktivnih prava time znači i borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i školstvo, dovoljan broj javnih vrtića i jaslica, sigurna radna mjesta te razvojnu i solidarnu stambenu politiku.


Pravo na pobačaj ne može biti osigurano isključivo donošenjem jednoga zakona jer pravna jednakost ne uzima u obzir nejednake materijalne preduvjete, o kojima ovisi hoće li neka osoba to pravo moći iskoristiti ili ne. Nezaposlene žene, žene koje rade na određeno, studentice, žene bez zdravstvenog osiguranja, žene iz ruralnih područja, žene s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice, tražiteljice azila – nemaju stvarni izbor; one s jedne strane često nemaju novca da naprave pobačaj, a s druge strane nemaju ni materijalne uvjete za odgajanje djece.

Borba za reproduktivna prava koja ne uključuje zahtjev za besplatnim i javno dostupnim pobačajem tek je borba za privilegirane žene, koje raspolažu potrebnim resursima za korištenje ovog prava.

Stoga nam se u četvrtak pridružite na Cvjetnom trgu u borbi da zahtjev za legalnim pobačajem postane i egalitaran – dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status!‘, stoji u Facebook objavi eventa Za besplatan i dostupan pobačaj.

Besplatan pobačaj

Ono što mnogi smatraju spornim u cijelom prosvjedu jest upravo naglasak na ‘besplatno‘. U Hrvatskoj je sve veći broj građana svjestan da ništa nije besplatno te da se sve izdvaja iz plaća. Upravo iz tog razloga se razvila rasprava koja dovodi u pitanje treba li pobačaj biti besplatan.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Zdravstveni sustav RH ne funkcionira isključivo prema jednom modelu financiranja, već je kombinacija Bismarckovog modela (temeljenog na socijalnom osiguranju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće) te Beveridgeovog modela koji se temelji na proračunskim prihodima, a sve zbog manjka prihoda po osnovi isključivo Beveridge-ovog modela financiranja.[/box]

Svima je jasno kako javno zdrastvo grca u dugovima te ne mogu izdvojiti iz plaća građana onoliko koliko je stvarna potreba javnog zdrastva. Također dopunsko zdrastveno osiguranje od 70 kn nije dovoljno za pokriti stvarne troškove. Da, plaćamo ga kada smo zdravi, ali kada se dogodi problem, boravak u bolnici iznosi puno više od naše godišnje uplate.

S takvom situacijom teško je procijeniti tko stvarno ima pravo na besplatno zdravstvo. Jedan od podržavatelja prosvjeda povukao je paralelu između pobačaja i teških bolesti pokušavši ih banalizirati. Optužiti nekoga da ima dijabetes jer ‘nije pazio na prehranu’ ili da konzumira lijekove za ozbiljne psihičke probleme jer ih muče ”teške ‘rvatkse” sudbine proglasivši ih legalnim narkomanima, krajnje je osuđujuće.

Screenshot: Facebook / Za besplatan i dostupan pobačaj
Screenshot: Facebook / Za besplatan i dostupan pobačaj

Svatko ima pravo izraziti svoje želje i stavove stoga prosvjed sam po sebi nije upitan. Ono što kod njega zabrinjava, jest činjenica da se zahtijeva još jedna stavka ‘besplatno’ u našem izmučenom proračunu, a to će sve platiti svi građani.

Komentari

loading...