PROSLAVITE MARTINJE NA TRGU: A prije toga otkrijte nekoliko zanimljivosti o sv. Martinu

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Martin je u Zagrebu.

Martinje je blagdan mladog vina i običaj je kojim se zatvara jesenski period i polako se ulazi u zimu. U našim krajevima, Martinje je duboko ukorijenjeno, a narodni običaj je za Martinje jesti pečenu gusku i mlince, i naravno, sve to zaliti dobrim vinom. Ovaj blagdan “krštenja vina” obilježava se upravo 11. studenog jer je na taj dan 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda.

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva vas da posjetite Trg bana Josipa Jelačića, ove subote 12.11.2016, kada će se odvijati završni ceremonijal “krštenja mošta za cijelu domovinu”. Ova manifestacija započela je 5. studenog, a održava se u suradnji s Gradom Zagrebom i KUD-om “Prepuštovec”. Na glavnom zagrebačkom trgu izlagači iz grada i županije predstavljaju svoja vina, domaća jela i tradicijske proizvode.

Ove zanimljivosti o svetom Martinu niste znali:

Sveti Martin rodio se u Mađarskoj, a otac mu je bio časnik u rimskoj vojsci.

Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegove ime je umanjenica od tog božanskog imena.

Njegovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali Matrina je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio.

Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom, piše Nadbiskupija Split.

Bio je poklonik sela i seljaka, pomagao je bespomoćnima. Imućnijim obiteljima nije bio omiljen jer ih je često kritizirao.

Mnogi su ga željeli za zaštitnika pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske.

>>>MARTIN JE V ZAGREBU: Evo što vas očekuje na tradicionalnom krštenju mošta

 

Komentari