Proslava Dana sv. Patrika stiže i u Zagreb

Pixabay

Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključit će rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se na više od 400 mjesta u 53 zemlji. U Hrvatskoj će se uključiti rekordnih pet gradova i devet mjesta ove nedjelje, 17. ožujka 2019. godine.

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Tri velika dalmatinska grada su se pridružila veleposlanstvu u obilježavanju Dana sv. Patrika: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb sudjeluje u “ozelenjavanju” 3. put s četiri poznate znamenitosti:

  • Fontane (Hrvatske bratske zajednice)
  • Muzej suvremenih umjetnosti
  • Klovićevi dvori
  • Meštrovićev paviljon

Rijeka se, također, 3. treći put pridružuje Veleposlanstvu i njezino je sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti, Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta. Nugent je odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske u 19. stoljeću. Druga tamošnja znamenitost, koja će se ozeleniti, su impresivne dizalice “Molo Longo”.

Najveći grad na južnoj dalmatinskoj obali, Split, će ozeleniti fontanu na Rivi, ispred Prokurativa. U Zadru će se ozeleniti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna će biti u zelenoj boji za ovu proslavu. Sva tri grada su novopridošli u inicijativu “Global Greening”.

Ozelenjavanje će biti vidljivo u nedjelju, 17. ožujka u 18:30; tj. sumrak.

Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.

Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

Više informacija o 10. godišnjoj globalnoj inicijativi možete naći na:

https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2019/February/Tourism-Ireland-announces-Global-Greening-line-up

 


Komentari