Prosječna neto plaća u travnju porasla na 6.220 kuna

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 6.220 kuna, što je na mjesečnoj razini realno niže za 1,2 posto, dok je na godišnjoj razini više za 3,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 5.076 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj isplaćena je u financijskim i uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 10.427 kuna, dok su najnižu plaću, 4.035 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 8.420 kuna, što je realno 1,3 posto niže u odnosu na ožujak. Na godišnjoj je razini, pak, prosječna bruto plaća bila realno viša za 4,6 posto. Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za travanj iznosila 37,32 kune, a bruto 50,52 kune.

U travnju je prosječna neto satnica bila za 4,2 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 1,1 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 4,1 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

U travnju je bilo 167 plaćenih sati, što je 4,6 posto niže nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (175), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (148). Gledano za razdoblje od siječnja do travnja ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 6.198 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2017. realno više za 3,4 posto.

Bruto plaća iznosila je, pak, u istom razdoblju 8.381 kunu, što je realno za 4 posto više u odnosu na prva četiri prošlogodišnja mjeseca.

(Hina)


Komentari