PROSJEČNA CIJENA KVADRATA U ZAGREBU JE 1.850 EURA! ‘Cijena stanogradnje je skočila previše’

Lana Mihaljinec Knežević, foto: N1 Screenshot

I ptice na grani znaju, cijene kvadrata otišle su u nebo. Tek rijetki si mogu priuštiti kredit za stan bez APN-a, a o gotovinskom plaćanju da i ne pričamo.

Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK i vlasnica agencije Zagreb West, gostovala je na N1 gdje je komentirala situaciju s nekretninama na tržištu kao i situaciju u građevinskom sektoru.

Kaže kako je nedostatak građevinskog materijala, ali i radne snage uzrokovao promjene, baš kao i niske kamatne stope. Ističe da se gradi nedovoljno kao i da je prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola i dalje bio upola manji nego prije 20-ak godina kad je gradnja bila na vrhuncu.

Stambene zgrade na Borovju, (foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nema stanova za prosječnu platežnu moć

“Pogotovo se malo gradi u priuštivom segmentu za građane prosječne platežne moći i nemamo sustavnu politiku stambenog zbrinjavanja stanovništva. Normalno je da su se developeri fokusirali na luskuznu novogradnju koje je također nedovoljno”, ističe Mihaljinac Knežević.

Kaže i kako u Zagrebu kronično nedostaje novogradnje po prosječnim cijenama.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

“Cijena starogradnje je skočila previše, to je isto problem. Nedovoljno se govori o razlici između starogradnje i novogradnje. U Zagrebu je sad prosječna cijena kvadrata 1.850 eura, to uključuje i skupu novogradnju i starogradnju.”

Dotaknula se i mogućeg rasta kamatnih stopa: “Građani trebaju procijeniti primanja i biti oprezni jer sigurno će doći do rasta kamatnih stopa”.


Komentari