Pronađene kosti, kreće iskapanje: Na mjestu sljemenske žičare nalazi se masovna grobnica?

FOTO: Screenshot / HRT

Zagrebačka podsljemenska zona mjesto je brojnih smaknuća poslije Drugog svjetskog rata. U arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava.

Stanovnici već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice pa su ostali zatečeni činjenicom da se na to nije pazilo kad je najavljena gradnja žičare u Gračanima.

Investitor, grad Zagreb, već je započeo radove kad su se pojavile indicije da bi na tom mjestu mogla biti grobnica žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća. Ministar branitelja Tomo Medved održao je danas na tom lokalitetu sastanak s relevantnim službanma nadležnima u ovakvim situacijama, prenosi HRT.

Najavio je da će sutra početi probno iskapanje kojim će se utvrditi je li riječ o mjestu masovne grobnice. Nakon probnih iskapanja imat ćemo vrlo brzo povratnu informaciju. Ako se pokaže da se radi o mjestu masovne grobnice, slijedi postupanje utvrđeno procedurom, izjavio je ministar Medved.

Pronađene kosti

“Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, počevši od 13. ožujka 2017., organizira i koordinira terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračani – Dolje u Zagrebu na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer su prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji tramvajske pruge pronađene kosti”, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ako se probnim iskapanjima pronađu posmrtni ostatci, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u koordinaciji s mjerodavnim Državnim odvjetništvom i Ministarstvom unutarnjih poslova, pokrenut će postupak njihove ekshumacije.

O rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će priopćenje.


Komentari