Pronađena Zagrepčanka Dora Bilić: Kćer i ona dijele kamp s ISIL-ovcima

screenshot

Iz dana u dan iz Sirije i kampova u koje su nakon sloma tzv. Islamske države smješteni njezini borci, njihove žene i djeca, dolaze sve dramatičniji izvještaji. Dora Bilić, hrvatska državljanka koja je 2012. godine završila na teritoriju pod kontrolom ISIL-a, navodno živi u kampu Al-Hol na sjeveru Sirije, piše Slobodna Dalmacija.

Posljednja informacija o njoj, koju je također objavila “Slobodna”, bila je s konca veljače ove godine, kada je 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca.

Sve do sada se uopće, barem javno, nije znalo je li izvukla živu glavu iz okruženja kurdsko-arapskih snaga i stigla do nekog od kampova. Informacija je došla od bosanskohercegovačke državljanke, odnosno posredovanjem njezine obitelji koja živi u susjednoj državi.

“Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Sriji, ali redovito komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im obitelji živjele u blizini”, rekla je sestra te bosanskohercegovačke državljanke za Slobodnu.

S Dorom bi trebala biti i njezina kćerkica, stara između pet i šest godina, kojega je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje su se ubrzo vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli Sirije. U spomenutoj Raki Avdić je poginuo tijekom jednog bombardiranja 2014. godine.

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu. Prema izvješću sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba s našom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena. U izvješću objavljenom u lipnju nije naveden njihov identitet, već tek da su obje muške osobe smrtno stradale u borbama na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

Za obitelj Bilić ovo je vrlo bolna tema i o njoj ne istupaju u javnosti. Nakon što se u veljači doznalo da je Dora živa, zatražili su pomoć hrvatske diplomacije.

Istodobno traju napori na tisuće obitelji u Europi i diljem svijeta kako bi se tzv. džihadističke nevjeste vratile u svoje matične države. Što zbog njihovog otpora, konfuzije u kampovima ili nejasnog stava vlasti. Sve je do sada išlo jako sporo, a uvjeti u sirijskoj pustinji nisu nikakav saveznik.


Komentari