PROMIJENILI IZGLED KOTURAŠKE: Preko noći totalno uništili novu biciklističku stazu, i to s pravom!

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U noći sa subote na nedjelju, 20. ožujka 2016. nepoznata skupina zabrinutih biciklista i biciklistica odlučila je reći “Ne, hvala” tragičnom pokušaju biciklističke staze u novouređenoj Koturaškoj ulici.

Simboličnom akcijom brisanja žutih linija koje gradska uprava i dalje smatra adekvatnom biciklističkom infrastrukturom unatoč brojnim primjedbama korisnika, zabrinuti biciklisti i biciklistice poslali su jasnu poruku “Pločnici pješacima.”

Naime, gradska uprava je u ulici niskog intenziteta prometa još jednom odlučila slijediti politiku staza punih nelogičnosti i dovođenja u sukob pješaka i biciklista. Biciklisti i biciklistice osobito su bili šokirani dijelovima staze na kojima je pješacima ostavljeno ni 50 cm prostora punog prepreka (poput rasvjetnih stupova) te su stoga odlučili “obrisati” biciklističku stazu i na taj način simbolički vratiti prostor pješacima, a osobito invalidima i majkama s djecom koji u protivnom ne bi mogli sigurno koristiti novouređeni nogostup.

Zamišljeno rješenje ne samo da je opasno za pješake, invalide i majke s djecom, ono je također protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je propisano da širina nogostupa za pješake mora biti minimalno 1,60m. Biciklisti se stoga nadaju da će gradska uprava prihvatiti njihovu zamolbu da se još jedan u nizu suludih pokušaja biciklističke staze obriše te da neće ponavljati istu grešku u ovoj ili bilo kojoj drugoj ulici kako ne bi nastavili počinjavati prekršaje temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Iako ovo nije prvi, nadamo se da je zadnji pokušaj ugrožavanja sigurnosti najslabijih sudionika u prometu, a sve kako se bicikliste grada Zagreba ponovno ne bi dovelo u situaciju da kažu: “Hvala, ali ne hvala!”


Komentari