PROMETNI STRUČNJAK O BANDIĆEVOM LUKSUZNOM AUTU: ‘To je čista obijest, može ugroziti ostale sudionike u prometu!’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kupnju superluksuznog automobila BMW 7 za zagrebačkog gradonačelnika komentirao je i prometni stručnjak Željko Marušić.

Kako je kupnja superluksuznog automobila  za potrebe obavljanja svakodnevnih dužnosti zagrebačkog gradonačelnika posve apsurdna, jasno je svima. U vremenu kada su deložacije obitelji zbog nemogućnosti plaćanja osnovnih režija i ovrhe postale dio hrvatske svakodnevnice, predstavnici istih kao da ne žive u istom svijetu.

Nabava BMW-a tako nije mogla proći nezapaženo i od strane prometnih stručnjaka pa je tako Željko Marušić komentirao je ovaj najnoviji potez zagrebačkog gradonačelnika.

”Potrebno je demantirati tezu kako treba kupovati automobile u najskupljoj izvedbi radi sigurnosti i komfora, odnosno da se ‘gradonačelnik ne može voziti u tačkama”, započinje Marušić.

Marušić međutim naglašava i da se bolje performanse u ovom slučaju odnose isključivo na omogućavanje veće brzine od 210 km/h te ubrzavanje do ‘stotke’ za manje od deset sekundi. Zbog toga smatra da se u ovom slučaju ne radi o nikakvoj brizi oko sigurnosti već o čistoj obijesti.

”Tehnički, dakle objektivno, automobil s pogonom 4×4 jest upravljiviji i stabilniji, ali te su prednosti zanemarive u normalnim uvjetima i koriste samo kod ekstremne, dakle obijesne vožnje”, tumači.

”Usto velika snaga i pogon 4×4 potiču na bržu vožnju, a realno smanjenje sigurnosti i povećanje pogibeljnosti u takvim je vozilima posljedica osjećaja vozača da je auto svemoguć.”, zaključuje Marušić. Upozorava da je zbog povećane mase i potencijalne brzine takvih superluksuznih vozila narušena i sigurnost ostalih sudionika u prometu jer tko god skrivi prometnu nesreću u koju je uključen takav automobil, gotovo sigurno će biti teško nastradalih…

Drvlje i kamenje na zagrebačkog gradonačelnika

Podsjetimo, na aktualnom satu 38. sjednice Gradske skupštine, gradonačelnika Milana Bandića zastupnici su kritizirali zbog nabave luksuznog automobila.

Facebook/Milan Bandić
Facebook/Milan Bandić

”To je smiješno. To je tragikomično. Nikakvog BMW neće biti”, naglasio je Bandić te nadodao kako će Grad umjesto 99 automobila operativnim lizingom nabaviti 83, a Zagrebački holding umjesto 257 dobiti 194 vozila. Na novi vozni park godišnje će ići 10 milijuna kuna, što znači da će se u četiri godine izdvojiti 44 milijuna kuna i to bez PDV-a.

Dodao je kako je nedavno tijekom zagrebačkog Auto Showa sjeo u električni BMW, pa je nekima “proradila mašta”.

“Očito iz toga misle da ću kupiti BMW-a. Moram reći da sam prije pet dana išao u Amsterdam s Airbusom, ne bi me iznenadilo da objavite da ću kupiti Airbus”, rekao je Bandić novinarima.


Komentari