PROMETNI SPOR KOJEM SE NE NAZIRE RJEŠENJE! Tomašević otkrio postoji li mogućnost ukidanja ZET-ove linije Zagreb-Velika Gorica

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Gostujući u emisiji Radio Sljemena, gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je situaciju oko prometnog spora između Zagreba i Velike Gorice.

Naime 30. rujna, istekao je ugovor između Grada Velike Gorice i ZET-a kojim su definirane usluge javnog gradskog prijevoza na području grada i prigradskih naselja. Kako novi ugovor još nije potpisan, niti je važeći produljen, iz ZET-a su zaprijetili da će obustaviti prometovanje na području Velike Gorice. Gradonačelnik Tomašević sada je objasnio koja su moguća rješenja tog problema.

Nisu upitne linije Zagreb-Velika Gorica i Zagreb-zračna luka

“Produžen je za mjesec dana javni prijevoz. Tu treba istaknuti da grad Zagreb subvencionira ZET s milijardu kuna godišnje. To je više nego što građani uplate prireza. Za prometovanje Velikom Goricom subvencija iznosi nešto manje od 4 milijuna kuna. Gorica mora odlučiti želi li da to i dalje radi ZET ili će, kako su spominjali, angažirati nekog drugog prijevoznika. U svakom slučaju ne može više biti da se na tim linijama stvaraju gubici, a da te gubitke podnosi ZET, a onda građani grada Zagreba plaćaju te gubitke kroz subvencije. Ne bih rekao da su nas iz Velike Gorice izigrali. Mislim da tu postoji dobra volja s obje strane da se to riješi. Nisu upitne linije na relacijama Zagreb- Velika Gorica i Zagreb-zračna luka” objasnio je gradonačelnik.

Također se osvrnuo i na starost ZET-ovog voznog parka. Istaknuo je kako je prosječna starost tramvaja 27 godina, te kako zagrebačkim ulicama voze i tramvaju stariji od 40 godina.

“Snalazimo se kako znamo i umijemo. Do kraja godine ćemo imati više od 60 novih autobusa ali nabava tramvaja će ići nešto sporije”, rekao je.


Komentari