Projekt vrijedan 600 milijuna kuna: Zagreb nabavlja potpuno nove tramvaje

Facebook

U povijest odlaze tramvaji stari više od 40 godina.

Velika modernizacija ZET-ovog voznog parka donosi, prema želji Grada, nove tramvaje.

Radi se o niskopodnim kraćim tramvajima. Prema prvim procjenama, koštat će oko 600 milijuna kuna. Sveukupno će ih biti 60, a pokušat će se platiti novcem iz blagajne europskih fondova.

Prva bi vozila na zagrebačke ulice trebala stići već sljedeće godine, a međunarodni natječaj bi trebao biti raspisan do kraja ove godine.

Niskopodni kraći tramvaj vozit će 70 kilometara na sat, moći će primiti 130 osoba (35 na sjedećim i 95 na stajaćim), a dio njih prevozit će putnike do nove Zračne luke „Franjo Tuđman“, piše Jutarnji list. U odnosu na duže modele, ima dva modula manje, odnosno kraći je 11,26 metara i ima 72 putnička mjesta manje. Raspoređuje se na linije s manje opterećenja i troši manje energije.

Riječ je o projektu velike modernizacije ZET-ova voznog parka, čime će u povijest zauvijek biti poslani tramvaji stari i više od 40 godina. Ova je ideja bila razmatrana još prije sedam godina kada je o tome 2010. godine Milan Bandić razgovarao sa svojim suradnicima, no odustali su od projekta zbog financijskih i političkih okolnosti u Zagrebu.

Nije poznato koliko će koštati novi kratki, niskopodni tramvaji, a ni koji će biti modeli financiranja i koliko će Zagrepčani plaćati njihov servis.

Međutim, poznato je da je osnovana stručna radna skupina, a njihova je osnovna zadaća „koordiniranje aktivnosti vezanih uz pripremu i realizaciju pokretanja postupka nabave 60 niskopodnih kratkih tramvaja“.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prema podacima ZET-a, naime, tramvajski vozni park je 31. prosinca 2016. godine sadržavao ukupno 346 voznih jedinica, tramvajskih motornih kola i prikolica. Prosječna starost tramvajskog voznog parka iznosila je 26,66 godina, a 30 tramvaja bilo je starije od 47 godina.[/box]

U Zagrebu trenutačno voze dva kraća niskopodna tramvaja. Voze najčešće na liniji 9 Ljubljanica – Borongaj i ponekad na liniji 13 Žitnjak – Kvaternikov trg, a na ulicama su od 2009. godine. Proizveo ih je konzorcij Crotram, koji čine Končar i TŽV Gredelj, a službeni naziv mu je TMK 2200-K. Ova dva kraća niskopodna tramvaja plaćena su 3,3 milijuna eura. Prema toj računici, novih 60 ukupno bi stajalo oko 600 milijuna kuna.

Na čelu radne skupine je pročelnica Mirka Jozić uz šesteročlano povjerenstvo. Obnova se planira u razdoblju od 2017. do 2020., s prvom isporukom 2018. godine.


Komentari