PROJEKT VRIJEDAN 250 MILIJUNA KUNA: Zagreb dobiva novu dnevnu bolnicu!

FOTO: ZO-INVEST

Prioritetni projekt Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, glavnih investitora, s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite Zagrepčana, ali i pacijenata iz ostatka države.

Moderna dnevna bolnica za rutinske zahvate koji će se obavljati najnovijom opremom, ali i javna garaža s 477 mjesta koja bi trebala riješiti gužve s parkiranjem na čitavom brijegu.

Na sjevernoj strani Kliničke bolnice Sveti Duh već će u ožujku početi s gradnjom kako bi za dvije godine dobili novi centar u kojemu će se zbrinjavati pacijenti koji u bolnici ne trebaju ostajati dulje od osam sati, piše Večernji list.

Poboljšanje zdravstvene zaštite Zagrepčana

Ukupna je vrijednost projekta, odnosno pripreme i gradnje, oko 200 milijuna kuna. Odobrili su ga i gradski zastupnici na posljednjoj sjednici Skupštine, a u tijeku je i natječaj za izvođenje radova, nadzor te vođenje projekta.

Prioritetni je to projekt Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, glavnih investitora, s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite Zagrepčana, ali i pacijenata iz ostatka države.

“Zagrebački holding je servis korisnicima naših usluga, ali i Gradu Zagrebu. Izgradnja dnevne bolnice Sveti Duh nije jedini slučaj da gradimo za račun Grada. Na sličan način izgradili smo i bazen Svetice, osnovnu školu s bazenom Iver, Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u Heinzelovoj te niz škola i vrtića”, kaže Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Holdinga, dodajući da će nakon izgradnje upravljanje garažom preuzeti Zagrebparking.

FOTO: ZO-INVEST
FOTO: ZO-INVEST

Prate svjetske trendove u zdravstvu

Projektanti iz tvrtke ZO-INVEST razmišljali su i da se zgrada arhitektonski uklopi u okolinu pa su je postavili u istu razinu kao i onu staru, a rušit će i montažni objekt, tzv. marlesicu sjeverno od stare zgrade, u kojem su smješteni uredi, kojemu je rok trajanja istekao prije 15 godina.

Prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, kazao je da će se tako osloboditi parcela od 10.000 kvadrata na kojoj će niknuti nova bolnica od 23.000 četvornih metara.

Bušić dodaje da će novim prostorima popratiti i svjetske trendove u zdravstvu, s obzirom na to da se preporučuje da bi bolnice morale imati 20 posto pacijenata koji se zbrinjavaju u dnevnim bolnicama.

“I sada imamo dnevnu bolnicu u ionako preskučenim prostorijama stare zgrade. Godišnje imamo 6 500 pacijenata u dnevnoj bolnici, a izgradnjom zgrade, ta će se brojka povećati za 50 %, odnosno računamo na 9 500 pacijenata godišnje”, ističe ravnatelj Bušić, dodajući da će u novoj bolnici biti 50 kreveta, dok će 15 kreveta zadržati u starom dijelu.

Nacionalna strategija razvoja zdravstva i pronatalitetna politika

Ulaganje u nove prostorije bolnice dio je i nacionalne strategije razvoja zdravstva, a njezinom izgradnjom, napominje dr. Bušić, potiče se i pronatalitetna politika.

“U sklopu bolnice smjestit ćemo na 600 četvornih metara i dio u kojem će se izvoditi umjetna oplodnja (IVF)”, kaže ravnatelj KB-a Sveti Duh, dodajući da će u novu zgradu smjestiti i oftalmologiju, ortopediju, kirurgiju, otorinolaringologiju, ginekologiju, urologiju, internu medicinu, neurologiju te fizikalnu medicinu.

Nova oprema vrijedna 50 milijuna kuna financirat će se iz EU fondova, a potpis ugovora očekuju još ovaj mjesec. To ujedno znači da će nova zgrada bolnicu koštati – nula kuna.

Dr. Bušić kazao je da Grad Zagreb kontinuirano skrbi o njihovim prostorima, te da trenutačno financiraju i izgradnju zgrade u koju će smjestiti ortopedski odjel, koji je dugogodišnji “podstanar” u Klinici za ginekologiju i porodništvo..


Komentari