PROJEKT ‘TEŽAK’ 58 MILIJUNA EURA U ZASTOJU: Ministarstvo ne daje zeleno svjetlo

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bolnica Srebrenjak treći je zdravstveni projekt za koji je EU već odobrio sredstva, a ministar Nakić još nije dao zeleno svjetlo.

“Čitava projektna dokumentacija je završena, uključujući građevinsku dozvolu, te studija izvedivosti za gradnju Centra kompetencije i translacijske medicine sredstvima EU-a u sklopu naše bolnice. Radovi bi uskoro trebali početi, a završetak je predviđen u 2017. godini. No, još nemamo zeleno svjetlo Ministarstva zdravlja za početak radova. Neće biti dobro ako zbog te uskrate izgubimo 58 milijuna eura iz EU fondova“, rekao je ravnatelj zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo za jutarnji.hr zabrinut za projekt za koji je ideja krenula još prije sedam godina.

Zabrinutost je još veća zato što je za njegovo financiranje predviđeno 85 posto sredstava EU i 15 posto Fonda za regionalni razvoj, s tim da bi se zapravo kroz plaćeni PDV državi vratilo sve uloženo.

Uložili 25 milijuna kuna za pripremu projekta

Nogalo dodaje da je već potrošeno 25 milijuna kuna za pripremu projekta koji je odlično prihvaćen u Europskoj uniji jer radi se o jedinstvenoj “zelenoj” bolnici koja je u cijelosti energetski samoodrživa. Srebrnjak je, nakon nedavnog stopiranja obnove sisačke i bjelovarske bolnice, treći zdravstveni projekt stavljen na čekanje, što bi značajno moglo poremetiti očekivano povlačenje novca iz EU fondova.

Navodno je razlog “zastoja” oklijevanja davanja dopusnice Ministarstva zdravlja pokušaj nekih da se smanji sadržaj projekta Srebrnjak i “preseli” u neke druge ustanove zajedno s dijelom eura. Međutim, Nogalo tvrdi da je to nemoguće, točnije da je EU prihvatio upravo njihov projekt i ako se bude inzistiralo na smanjenju sadržaja na Srebrnjaku, izgubit će se sav novac, uključujući 25 milijuna kuna uloženih u projektnu dokumentaciju.

Ističe kako se radi o zajedničkom projektu ministarstava regionalnog razvoja, zdravlja te znanosti jer je u bolnici predviđena uska suradnja znanosti i kliničke prakse.

Ministarstvo uvodi ‘dodatne provjere’

U Ministarstvu odbijaju bilo kakvu riječ o “podzemnim” igrama i tvrde kako se radi samo o dodatnim provjerama.

” S obzirom na to da je u proteklih nekoliko godina za projekt Srebrnjak bilo nekoliko odluka ‘za’ i ‘protiv’, Ministarstvo ne želi odlučiti ishitreno. Zbog toga smo o znanstvenom dijelu projekta zatražili mišljenje Medicinskog fakulteta, a za stručno Hrvatskog liječničkog zbora, točnije Društva za pedijatriju i dječju kirurgiju, a izjasniti se mora i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Tek kad dobijemo sva ta mišljenja koja se tiču dugoročne održivosti projekta, dat ćemo ili uskratiti potporu projektu” tvrdi zamjenik ministra zdravlja dr. Ivan Bekavac i dodaje kako stavove tih institucija očekuju za oko mjesec dana.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Centar bi trebao biti izgrađen na 18.000 četvornih metara, u njemu bi bio istraživački laboratorij, poliklinike, dnevna bolnica, jednodnevna kirurgija, šest operacijskih dvorana, rehabilitacijski centar, suvremena dijagnostika, uključujući CT i MR, a predviđeni su i apartmani za roditelje. Bolnica je predviđena kao regionalna, što znači da bi se u njoj liječila i djeca iz susjednih zemalja.[/box]

Prva zelena bolnica

Nogalo naglašava da projekt zadovoljava sve ekološke standarde, kao i one zaštite okoliša, što znači da bi Srebrnjak bio prva “zelena” bolnica u Hrvatskoj. Ravnatelj se ljuti zbog ovog, tvrdi, nepotrebnog zastoja jer se počelo prije gotovo sedam godina i sad kad se sve “posložilo”, radovi stoje jer Ministarstavo oklijeva s pristankom.

“Ovo bi bio prvi zdravstveni projekt na raspolaganju djeci za koji iz sustava ne bi trebalo utrošiti niti kunu. Nećemo dozvoliti da drugi kradu naše ideje koje su dobile najbolje ocjene nezavisnih konzultanata”, odlučan je doktor Nogalo.

Ministarstvo poziva na strpljenje. “Radi se o vrlo skupom projektu ne samo kad je riječ o gradnji već i za buduće financiranje rada. Zbog toga moramo utvrditi može li sustav to financijski podnijeti u budućnosti”, objasnio je Bekavac za jutarnji.

>>>PRODAJE SE NAJPOZNATIJA DJEČJA BOLNICA: Izgradnja nove, na drugoj lokaciji, trebala bi početi jako brzo


Komentari