PROJEKCIJA FILMA Dobitnik ovogodišnje nagrade Saharov je BLOGER OSUĐEN NA JAVNO BIČEVANJE

Facebook

Nagradu Saharov dodjeljuje Europski parlament za slobodu govora. 

U okviru promocije nagrade Saharov Europskog parlamenta, u Zagrebu se u petak 11. prosinca u 18:00 sati, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu, održava besplatna projekcija filma Saudijski tajni ustanak u kinu Europa.

Besplatna projekcija filma organizirana je u znak obilježavanje  dodjele nagrade Saharov blogeru Raifu Badawiju iz Saudijske Arabije.  Dokumentarni film Saudijski tajni ustanak, redateljice Safe Alahmad, bavi se upravo slobodom govora i prikazuje naftom bogatu istočnu pokrajinu Saudijske Arabije u kojoj je buktio trogodišnji ustanak skriven od očiju svijeta. Redateljica i novinarka Safa Alahmad pruža uvid u jedan od najvećih protesta u saudijskoj povijesti.

Osuđen na tisuću udaraca bičem

Raif Badawi je bloger iz Saudijske Arabije, aktivist i borac za ljudska prava te urednik i vlasnik web stranice Slobodni saudijski liberali. Ovaj aktivist uhićen je 2012. godine te kasnije osuđen na deset godina zatvora, tisuću udaraca bičem te tešku financijsku kaznu zbog vrijeđanja islamskih vrijednosti na svom blogu. Badawi je prvi niz udaraca bičem u javnosti primio u siječnju ove godine, dok je ostatak odgođen uslijed velikog međunarodnog pritiska.


Komentari