PROGLAŠENI POBJEDNICI: Završen 14. Zagreb Film Festival

ZFF

Premda je službeni natjecateljski dio festivala zatvoren u subotu, posjetitelji će u probranim filmskim naslovima moći uživati i u nedjelju, 20. studenoga u kinima Europa, Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti.
Na konferenciji za medije koja je održana u dvorani Müller u subotu, 19. studenoga u kinu Europa, objavljeni su pobjednici 14. Zagreb Film Festivala.

Zlatna kolica za najbolji film dodijeljena su egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je britanski film Balkon redatelja Tobyja Fell-Holdena, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je Mliječni zub Saše Bana.

Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Film rumunjskog redatelja Cristija Puiuja Sieranevada dobitnik je najnovije ZFF-ove nagrade, Zlatni bicikl, koja se dodjeljuje najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama. Najboljim filmom programa PLUS proglašeno je austrijsko ostvarenje Jedan od nas u režiji Stephena Richtera, a HT nagradu publike osvojio je izraelsko-francuski film Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud

O filmovima odlučivali zagrebački srednjoškolci

O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Lucija Katarina Šešelj, Maja Oskoruš, Luka Premer, Marta Grubačević, Darija Matagić. Žiri je nagradu dodijelio austrijskom filmu Jedan od nas u režiji Stephena Richtera. ”Odabarali smo ovaj film prvenstveno zbog njegove snažne priče inspirirane istinitim događajima. Redatelj usporenošću kadrova prikazuje dosadu i pokvarenost mladih života koje glavni likovi provode na jednom mjestu i odaju se porocima. Kraj je zapravo i početak nove priče u kojoj su gledatelji protagonisti koji sami biraju hoće li donijeti iste odluke kao likovi u filmu ili će postupiti drugačije.”

O pobjedničkom filmu programa Ponovno s nama, dobitniku najnovije ZFF-ove nagrade (Zlatni bicikl), odlučivao je tročlani žiri sačinjen od predstavnika strukovnih udruženja: Tomislav Pavlic, montažer (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika); Jure Pavlović, redatelj (Društvo hrvatskih filmskih redatelja); i Vanja Sremac, producentica (Hrvatska udruga prodcenata). Oni su proglasili pobjednika ovog programa, a to je film Sieranevada poznatog rumunjskog redatelja Cristija Puiua. Riječ je o komediji premijerno prikazanoj u Cannesu, a u čijoj je produkciji ulogu manjinskog koproducenta imala i hrvatska tvrtka Spiritus Movens.

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Daina O. Pusić, redateljica i dobitnica Zlatnih kolica u programu Kockice 2015.; Nora el Hourch, redateljica i dobitnica Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2015.; te Vanja Kaluđerčić, festivalska selektorica.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dodijeljena su britanskom filmu Balkon Tobyja Fell-Holdena. ”Balkon je film koji odmah zarobljava pažnju svojom važnom tematikom i tjera nas da se suočimo s vlastitim rasnim i kulturnim predrasudama. Vješto koristi dojmljivu slikovnost i tako nas podsjeća na ugodnu lakoću ljudskih predrasuda zbog kojih se kolektivno usuglašavamo oko izmišljenih priča koje određuju sudbine pojedinaca”, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu Ferdinand 13 redateljice Cecilie Ștefănescu.

Originalnost i hrabrost

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu Mliječni zub u režiji Saše Bana. ”Čestitamo autoru na originalnosti i hrabrosti koje je na tako jedinstven i odvažan način pokazao. Neprimjetno nas vodeći kroz snovit niz prizora, mi postajemo svjedoci obiteljskom okupljanju i traumatičnom događaju”, ističe žiri. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja: filmovima Med i mliko Marka Jukića i 13+ Nikice Zdunić.

Pobjednike u kategoriji dugometražnog igranog filma odabrali su predstavnici žirija u sastavu: Fred Breinersdorfer, pisac i producent; Andreas Dresen, redatelj; i Mira Staleva, zamjenica Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. .
Žiri je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijelio egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba uz sljedeće obrazloženje: ”Ovaj film univerzalna je priča o nasilju i policijskom teroru. U valu opresivne vrućine, usred nasilnih izgreda, uvijek u životnoj opasnosti, sukobljavaju se pojedinci s najrazličitijih političkih strana i tradicija te tako brišu granice među likovima dok sve prelazi u maglu beznađa. Iako se možda radi o zakletim neprijateljima, ovaj film slavi mogućnost suradnje različitih ljudi u velikim filmskim i emocionalnim trenucima. Vrlo snažan film, simbol opće zbrke nasilnih političkih sukoba, s kojima se danas sve češće susrećemo”. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su izraelskom filmu Dva svijeta Maysaloun Hamoud te hrvatskom filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Poznat je i dobitnik HT Nagrade publike: riječ je o izraelsko-francuskom filmu Dva svijeta redateljice Maysaloun Hamound (ujedno i dobitniku posebnog priznanja žirija), koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom, 5.0.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U ukupno devet dana zagrebačke festivalske groznice prikazano je više od stotinu filmova na šest gradskih lokacija. Za Zlatna kolica utrkivalo se ukupno 33 filmskih naslova: 13 dugometražnih i 10 kratkometražnih međunarodnih igranih filmova, dok je u hrvatskoj konkurenciji u programu Kockice za Zlatna kolica konkuriralo 10 domaćih kratkiša.[/box]

Rekordan broj gostiju

14. izdanje Zagreb Film Festivala okupilo je rekordan broj gostiju – čak njih 200-tinjak; iz Finske su stigli redatelj i glumica iz filma Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija, Jugo Kousmanen i Oona Airola, slavni rumunjski redatelj Cristi Puiu (koji je predstavio svoj novi film Sieranevada), redateljica filma Kralj Belgijanaca Jessica Woodworth te glavni glumac iz spomenutog filma, Peter Van den Begin.

Na ZFF-u su gostovale i ekipe domaćih filmova Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić te Trampolin Katarine Zrinke Matijević, kao i ekipe filmova nastalih u hrvatskoj koprodukciji – Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije te Kuća drugih Rusudan Glurjidze. Među festivalskim gostima bili su i redatelj filma Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato, Srđa Penezić, te dio glumačke ekipe filma: Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Hana Selimović.

Program Industrija ugostio je brojne profesionalce iz svijeta filma, a među njima su se našli i renomirani scenarist Tony Grisoni, jedan od autora scenarija popularne HBO-ove serije Mladi papa, predstavnici HBO-a Steve Matthews i Gabor Krigler, kao i nekoliko europskih dužnosnika i ravnatelja/ica nacionalnih filmskih fondova koji su sudjelovali u događanju pod nazivom Ovako MI to radimo!, kojim je obilježeno 25 godina postojanja Potprograma MEDIA: koordinatorica Nagrade LUX i bivša članica Europskog parlamenta Doris Pack, Niombo Lomba iz Europske komisije, Isabel Castro iz Eurimagesa i dr. .

Nakon riječkog Art-kina Croatia te splitskog kina Karaman, program ZFF putuje održat će se i u Centru za kulturu Čakovec (21. – 22. 11., 27.11. i 29.11.), kinu Galerija u Varaždinu (18.11. – 20.11.) i u Samoboru (1.12. – 4.12.). Posebnim priznanjem nagrađeni film Hane Jušić, Ne gledaj mi u pijat, ovih je dana krenuo i u službenu domaću kinodistribuciju, kao i Noćne životinje Toma Forda. Nastavlja se i retrospektiva Andreasa Dresena započeta prošle srijede projekcijom filma Oblak 9: svake srijede (zaključno s 14. prosinca) u Goethe-Institutu u 18 sati prikazat će se jedno dugometražno ostvarenje ovog renomiranog njemačkog redatelja.


Komentari