Profesorica Arhitektonskog fakulteta komentira projekt izgradnje zagrebačkog Manhattana: ‘Gradonačelnik je zaboravio i već dugo uništavao svaku zakonsku proceduru’

FOTO: upravljanje sportskim objektima

Rasprave oko mogućnosti izrade novog GUP-a i potencijalne gradnje zagrebačkog Manhattana ne jenavaju. Ovoga puta, uključila se jedna od najiskusnijih osoba tog područja. U Facebook grupi ‘Zagreb te zove’ podijeljeno je pismo Sonje Jurković. Ovaj tekst možda i ne bi bio toliko relevantan kada se ne bi radilo o umirovljenoj profesorici Arhitektonskog fakulteta.

Objavu prenosimo u cijelosti:

”Poštovani,

Obraćam vam s kao umirovljena profesorica iz Urbanizama na Arhitektonskom fakultetu. Mogla bih vas umiriti i reći da od Manhattana na Savi, odnosno Hipodromu, ne će biti ništa. Jer, osim grabeži za prostorom, ništa realno ne postoji.  Ni ekonomsko, ni društveno opravdanje, niti socijalno ni racionalno, ni prostorno, pa ni nikakav realan Urbanistički planski koncept. To je megalomanska ludost, ravna narcisoidnim bolesnim predodžbama, da se sve može. Ali, da naravno, da se sve može upropastiti, nepovratno uništiti, mijenjati urbanističku  prostornu kulturu Zagreba. I zato želim podcrtati ono što je bitno: Gradonačelnik je zaboravio i već dugo uništavao svaku zakonsku proceduru. Odnosno, planersku urbanističku proceduru odlučivanja i ponašanja u prostoru. Tko ima riječ u urbanizmu? Planovi se donose i provode nakon, javnih rasprava o predlženim i prostudiranim, obrazloženim i usaglašenim urbanističkim planovima.

Nakon toga se provode javni arhitektonsko urbanistički natječaji. To naravno traje. I treba za sve to vrijeme, ali bez toga, dogadaju se nepovratne pogreške u prostoru. Na njegovo “idemo delat ” treba reći da, ali tek kada struka PROSTUDIRA, PREDLOŽI, OPRAVDA i uz javne rasprave osmisli što sa tim središnjim gradskim prostorom, koji je u GUP-ovima zadnjih trideset pa i više godina, čuvan za javne gradske parkove i kulturne sadržaje, a ne za nekretninski stambeni biznis!

Prof.dr.sc. Sonja Jurković”

 


Komentari