Profesor s Akademije dramskih umjetnosti: ‘Odsad ću predavati isključivo na srpskom jeziku’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Splitsko-zagrebački režiser Ognjen Sviličić na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radi kao profesor i predaje filmski scenarij. Na kolegiju ima sedmero studenata, a odlučio je i da će im odsada predavati na srpskom jeziku.

“Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku, i baš me zanima što će mi se dogoditi. To je moja posveta Mili Novakoviću, nekadašnjem nastavniku iz Darde, koji je dobio otkaz nakon što je prosvjetna inspekcija ocijenila da nije kompetentan za predavača jer predaje na srpskom, a ne hrvatskom jeziku. E, pa, sada ću i ja predavati na čistom srpskom”, rekao je za Jutarnji Sviličić.

Ako ga netko ne bude razumio, Sviličić ističe da postoje rječnici i Google translator, te dodao što ga je također potaknulo za navedeno.

“Jako me iziritiralo to da je netko prijavljen, a potom i dobio otkaz jer je rekao tavanica, a ne, strop. Ako je to najveći problem u Hrvatskoj, onda Hrvatska ima problem. Odlučio sam govoriti srpski na predavanjima jer smatram kako svatko ima pravo koristiti jezik koji želi. Gledajte to kao eksperiment kako bismo ustanovili razumijemo li se kada govorim na hrvatskom ili srpskom”, zaključio je.

Svjestan je da će ovo podijeliti studente, te da će neki to doživjeti kao provokaciju, a drugi kao pobunu.


Komentari