Profesionalci iz poznate zagrebačke mesnice odaju tajnu kako prepoznati najbolju šunku

Ilustracija:Pixabay

Uskrs nam je pred vratima, a to znači da je vrijeme za popuniti blagdanski stol. Neizostavan dio je svakako šunka, a kako prepoznati i gdje kupiti najbolju, upitali smo u mesnici Grašo.

Osim vrste i izgleda, cijena je isto važan kriterij za kupce pa nismo zaboravili pitati kolika je trenutno vrijednost  ovog usoljenog i dimljenog svinjskog buta, a kažu kako ona varira od 45-60 kuna po kilogramu dok se u velikim trgovačkim lancima može naći i po nižim cijenama.

Ove male, tradicionalne kalorijske bombe se mogu pronaći u mesnicama ili mesnim odjelima u trgovinama. Osim vrste mesa i cijene, razlikuje se i način obrade.

“Razlika je u tome što su u centrima špricane rolice. To vam se napravi pac, ušprican unutra u meso i one su kuhane već, a kod nas je to klasična šunka, na starinski napacano meso i dimljeno bez ikakvih aditiva i štetnih tvari”, pojasnio je mesar.

Otrkrili su nam i kako je najbolje pripremiti te s čime kombinirati.

“Najbolji način priprema šunke je kuhanje, naravno. Znači, za jednu kilu šunke potrebno je sat vremena kuhanja. I naravno, kombinirate ju sa onim što volite, francuska salata ili kakav umak”, zaključili su.


Komentari