Prodaje se dvorac nedaleko od Zagreba, a cijena je prava sitnica! Istražili smo tko su ulagači i koliko stoji obnova

Photo: Dvorac Oroslavje Izvor: Njuškalo/oglas

Veliki broj dvoraca u neposrednoj blizini Zagreba može se pronaći na pretraživačima za prodaju nekretnina i to po širokoj paleti cijena. Uz prvobitnu svotu investicije, budući vlasnici trebaju imati na umu i potrebnu obnovu koja iziskuje velika ulaganja, a mora se napomenuti kako ni proces dokumentacije za takve dvore nije najjednostavniji.

“U Hrvatskoj postoji jedan veliki problem, a to je potpis koji je Hrvatska stavila na papir Europske Unije prilikom svog ulaska u istu zajednicu. Naime, ukoliko se novac povuče iz EU fondova i to ciljano za dvorce, problem je uvjet u kojemu se budući vlasnici moraju obvezati da će dvorac koristiti kao društveno dobro“, ističe Dražen Mesec iz agencije za nekretnine Croatia. Nastavlja kako ima dovoljan broj zainteresiranih ljudi za kupnju, ali da se u takvim ulaganjima više mogu pronaći općine te gradovi.

Gospodina Meseca kontaktirali smo povodom prodaje dvorca s perivojem u Oroslavju Donjem. Cijena postavljena na oglasniku iznosi 1.000.000 eura, a godina izgradnje je sada već daleka 1770. Iako je oglas na Njuškalu i dalje aktivan, navodi Mesec, vlasnici se predomišljaju oko prodaje dvora. “Problem ovakvih dvora najčešće je suvlasništvo više vlasnika. Tu dolazi do problema jer ponekad teško dođe do dogovora”, nadovezuje se.

Barokni dvorac u Oroslavju površine je 1.270 m2, a s četiri krila, perimetrom ograde, unutrašnjim dvorištem i perivojem površine od nevjerojatnih 26.235 m2. Barokni portal koji obilježava ulaz u dvorski perivoj čisti je raj za ljubitelje ove ere umjetnosti.

“Tijekom stoljeća dvorac je promijenio više vlasnika, a zanimljiva je informacija da ga je sagradio kraljevski zapovjednik straže u dvorcu Schönbrunn u Beču, Sigismund Vojković, i to u vrijeme vladanja carice Marije Terezije”, govori Mesec.

Kako stoji u oglasu, svod glavne dvorane na katu oslikan je zidnim slikama alegorijskog sadržaja nastalim potkraj 18. stoljeća, dok su zidne slike u ostalim sobama na katu i u hodniku nastale u 19. stoljeću. Glavna dvorana izrazito je posebno mjesto zbog očuvane posljednje peći ukrašena cvjetnim i voćnim viticama.

Dvorcu se u njegovo zlatno doba prilazilo alejom dugom 230 metara, a oko cijelog dvora bile su zelene oaze; ispred južnog pročelja bio je dekorativni vrt, prema jugozapadu perivoj se vezao za šumu, a lijevo od ulazne aleje nalazila se prostrana livada.

“Krajem 19. stoljeća oko perivoja posađen je veliki broj egzotičnog drveća i to iz cijelog svijeta”, govori Mesec. Pored četinjača i listača, domaćih, ali i onih uvezenih, nalaze se i graba, bukva, jasen, sofora.

Na samom ulazu u perivoj nalazi se raskošni barokni portal. Dva barokna kipa također su dio prekrasne bašte, a svoju povijest također sežu u 18. stoljeće (kipovi mitoloških bića Flora, božica cvijeća i Satir). Uz prostranu baštu, tu je i zanimljiva fauna u kojoj je od 1980. do 1983. godine u njemu je zabilježeno 37 vrsta ptica.

“Uz dvorac u Oroslavju, također moram istaknuti i Belu 1 te Belu 2, susjedne dvorce na odličnoj lokaciji jugozapadno od Varaždina. Sadašnji vlasnik Belu 1 uređuje za sebe, no zbog životne situacije i gospodarskih neprilika primoran je sve radove pauzirati “, ističući činjenicu da je dvorac iz davne 1605. godine govori Dražen Mesec iz agencije za nekretnine Croatia. U njemu je nekada bila i škola, a čak su neko vrijeme i stanovali učitelji.

Ljubitelji dvoraca, simpatizeri baroknog građevinskog stila zasigurno mogu doći na svoje. Zapušteni dvorci u okolici Zagreba idealno su mjesto za ulaganje te život u zelenilu s odmakom od gradske vreve. Još ako imate 1.000.000 eura, na pravom ste mjestu za ulaganje…

Investitor bespravno sagradio zgradu, očajnim susjedima voda ulazi pod kuće: ‘Ukrao nam je komad ulice!’


Komentari