PROCURILI DETALJI ZATVORENE SJEDNICE: Dokument otkrio novo golemo zaduženje Grada (FOTO)

Picmonkey

Na tajnoj sjednici Gradske skupštine Zagreba govorilo se o novom zaduženju koje premašuje dvije milijarde kuna.

Čini se kako je SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini i predsjednik odbora za mladež Dominik Etlinger, bio u pravu kada je, u utorak 7. lipnja, natukuo kako bi na sjednici Gradske skupštine zatvorenoj za javnost, moglo biti riječi o novom zaduživanju. Tajna sjednica održala se u srijedu, 8. lipnja u 9 sati ujutro, a kao što se i pretpostavljalo predložen je Zaključak za dugoročno zaduživanje i davanje jamstva za refinanciranje obveznica Zagrebačkog Holdinga izdanih još 2007. godine i to u iznosu od 300 milijuna eura uz fiksnu kamatu od 5.5 posto.

Ocijenjeno je kako je predloženi model refinanciranja, izdavanjem novih obveznica što bi izdao Zg Holding u visini od dvije milijarde i tristo milijuna kuna na roku od sedam godina, na jednokratnu otplatu do 2023. godine uz kamatnu stopu 5,375 post godišnje, prihvatljiva jer se nalazi, prema Zakonu o proračunu, u dozvoljenim okvirima.

TWITTER: SANJIN ŠPANOVIĆ
TWITTER: SANJIN ŠPANOVIĆ

Na sjednicu došli na slijepo

Kako smo ranije pisali, skupštinari su ostali iznenađeni jučerašnjim pozivom na tajnu sjednicu, ali mogli su pretpostaviti o čemu se radi pa im tako nije bilo jasno zašto je ova sjednica zatvorena za javnost. “Temu nitko nije rekao zastupnicima. Materijale nismo dobili. Dolazimo na slijepo. Možemo pretpostaviti da je riječ o jamstvu Grada Zagreba prema ZGH za zaduživanje kako bi refinancirali 300 milijuna eura obveznica. No, više se ne poziva na Zakon o tržištu kapitala kao prilikom posljednje “tajne” sjednice. Nakon te prve sjednice pričao sam s nekoliko pravnika i više od nekoliko brokera koji su svi bili složni oko toga da tajnost za informacije koje smo na sjednici dobili apsolutno nije nužna”, kazao je Dominik Etlinger.

>>> BANDIĆ ORGANIZIRAO TAJNU SJEDNICU: Ide se u novo veliko zaduženje? Skupštinar tvrdi: ‘Drugi motivi su u pitanju’

Komentari