Donesen novi prijedlog gradskog proračuna: Evo na što će se sve trošiti novac

Pixabay

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovaj je tjedan u proceduru poslao prijedlog proračuna za 2019. godinu težak čak 10,2 milijarde kuna. U odnosu na ovogodišnji proračun, to znači povećanje od gotovo 800 milijuna kuna, odnosno oko 2,3 posto. U ukupnom se proračunu oko 8,2 mlrd. kuna odnosi na osnovni dio, a oko dvije milijarde na proračune proračunskih korisnika. Kada se napiše brojka 10,2 mlrd. kuna, na prvu možda nema snažan efekt. Možda bi slikovitije bilo kada bismo rekli da Zagreb ima veći proračun od svih hrvatskih gradova zajedno, piše Jutarnji list.

Naime, Split je za 2018. godinu u proračunu imao milijardu i 25 milijuna kuna, Rijeka 1,06 milijardi, a samo zagrebački Gradski ured za zdravstvo dogodine će dobiti 1,7 mlrd. kuna. Ima tu još zanimljivih usporedbi. Primjerice, zagrebački Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet na raspolaganju će imati 1,4 mlrd. kuna, dakle više nego što će za potpore dobiti svi poljoprivrednici u Hrvatskoj (1,1 mlrd. kuna). Ne moramo nužno govoriti o milijardama i milijunima da bismo dočarali moć zagrebačkog proračuna. Jednako je impozantna činjenica da je Zagreb izdvojio 740.000 kuna za naknade troškova zaposlenima u Gradskom uredu za financije. Inače, toliko košta novi Porsche Cayman S.

Još je takvih stavki, a one najzanimljivije Jutarnji list je izdvojio u velikoj infografici, gdje su rastavili zagrebački proračun po gradskim uredima.


Komentari