Pročitajte koje su gradske tvrtke gubitnici dok Milan Bandić misli preurediti svoj ured

FOTO: Ivan Klindić

Najveći je gubitnik ZET, s gotovo 54 milijuna kuna minusa. Ništa neočekivano nisu pokazala polugodišnja izvješća gradskih tvrtki, pogotovo izvješće Zagrebačkog električnog tramvaja koji bi godinu mogao završiti i sa sto milijuna kuna u minusu.

Gubitak u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine bilježi i Velesajam, i to od 3,3 milijuna, a u plusu su Holding s 38,2 milijuna te Zagrebački inovacijski centar s gotovo 50 tisuća kuna. Dobit je ostvario i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom (ZCGO), čijeg direktora Igora Zgombu zasigurno očekuje i nagrada za menadžera godine, budući da je uspio uprihoditi – tri kune, piše Večernji list.

Međutim, ZCGO i dalje nije u minusu, kao što je već godinama u minusu, i to debelom, ZET, kojem će i ove godine Grad morati pomoći da stane na noge. Nije pretjeranih problema imao s prodajom karata, kako se činilo da će imati kad je uvedena karta od četiri kune pa se se Zagrepčani za njom pomamili. Doduše, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, kartu za 10 kuna kupilo je čak 81,8 posto ljudi manje, ali prodalo se 3,6 milijuna više karata po četiri kune nego lani, pa je, stoji u polugodišnjem izvješću ZET-a, zarada od karata na kraju osam posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveća stavka u rashodima su troškovi osoblja, na koje se troši 55 posto novca. Povećao se broj radnika ZET-a, stoji u dokumentaciji, na što je otišlo gotovo 11 milijuna kuna, više se trošilo na dizel za autobuse jer je gorivo poskupjelo, bilo je i plaćanja sudskih pristojba zbog tužbi s radnicima, a potrošilo se i na nove naljepnice i materijal s logom ZET-a jer se nekadašnja Holdingova podružnica početkom godine odvojila od tog trgovačkog diva. Koji je sad u plusu upravo zato što za sobom više ne vuče najvećeg gubitaša. S dobitkom u prvoj polovici godine već tradicionalno poslovali su, između ostalih, Čistoća, Zagrebparking, Gradska groblja, Autobusni kolodvor i Zrinjevac, a kako stoji u izvješću Holdinga, prihodi od gotovo 40 milijuna kuna nisu ostvareni iz poslovnog segmenta, već iz financijskog. Ili, drugim riječima, ono što se potrošilo, primjerice, na materijal te na osoblje nije se smanjilo, ali manje se dalo za kredite i kamate. Što se i koliko trošilo, detaljno će na sjednici Gradske skupštine potkraj mjeseca zastupnike i građane izvijestiti šefica Holdinga Ana Stojić-Deban.

Isti će dan za govornicu i gradonačelnik Milan Bandić, da pojasni što će se do kraja godine mijenjati u gradskom proračunu. Na red će doći tada i djelatnici u stručnoj službi Ćirilometodske 5, koji su trebali dobiti nove kolege, ali kako do zapošljavanja ipak neće doći, novac za to prenamijenit će se za namještaj u uredu gradonačelnika, a kolege djelatnika iz Skupštine, oni u Stručnoj službi gradonačelnika, dobit će novu kopirku. Osim novca za namještaj, za ured gradonačelnika dat će se dodatnih 5,8 milijuna kuna jer je oko četiri milijuna ipak potrebno za djelatnike, budući da nije prošao Bandićev prijedlog da im se smanje plaće. Ostalo će se potrošiti na “održavanje objekta gradske uprave i režijske troškove”. Gradski ured za mjesnu samoupravu također će dobiti dodatne milijune, i to kako bi uredio sve lokacije na kojima se uoče divlji deponiji. Ceh za smeće oduzet će se, međutim, Uredu za gospodarstvo. Točnije, novac koji je potkraj 2017. namijenjen dokumentaciji za gradnju kompostane Obreščica i Centru za gospodarenje otpadom, danas im nije potreban. Branitelji neka se snađu “Od Obreščice se odustalo zaključkom Gradske skupštine, a novac planiran za subvencioniranje Centra smanjen je jer će ga financirati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike” pojasnili su iz Grada. S druge strane, upravo rad na dokumentaciji za istu tu kompostanu i dalje je u planu ZCGO-u, onom koji ima polugodišnji prihod od tri kune, a sredstva koja će se sad uštedjeti u Uredu za gospodarstvo, preusmjerit će se za – povećanje subvencije ZET-u. Za nešto više od 73 milijuna kuna povećat će se i novac za Gradski ured za obrazovanje.


Određenim je školama, objašnjava se u prijedlogu rebalansa proračuna, jednostavno bila potrebna obnova krovišta i stolarije te se, iako to nije bilo planirano, nije moglo čekati. Dat će se nešto više i za udžbenike jer ih sad već koristi četvrta generacija te su poprilično pohabani. U Gradskom uredu za branitelje zatvorit će se aktivnost samozapošljavanja hrvatskih branitelja “budući da Hrvatski zavod za zapošljavanje i Obrtnička komora grada Zagreba provode poduzetničke edukacije iz sredstava EU te ih hrvatski branitelji mogu polaziti”, dok će se pola milijuna kuna manje nego dosad u Uredu za sport i mlade odvojiti za “program koji potiče zapošljavanje mladih”. Također, Stručnoj službi gradonačelnika ide dodatnih 11,4 milijuna za održavanje informatičkog sustava koji koristi cijeli Grad. Svi dodatni milijuni, točnije njih 335, trebali bi se većinom pribaviti iz poreznih prihoda, koji će stići iz nagodbe u sudskom sporu između Grada i Ministarstva financija.

 

 

Komentari

loading...
-->