Inspektori pročešljali zelenu tržnicu: Utvrdili zabrinjavajuć broj nepravilnosti, evo što su sve otkrili

Zelena trTonci Plazibat / CROPIX

Zelenu tržnicu na Slavonskoj aveniji jučer je posjetila neočekivana grupa. U rane jutarnje sate, 38 inspektora uz policijsko osiguranje upalo je na tržnicu.

Kontrolirali su podrijetlo hrane-odakle dolaze lubenice, grožđe, paprike i ostala hrana. Provjerili su i kako se zbrinjava otpad i jesu li svi radnici prijavljeni.

“Našli smo dosta nedostataka u smislu da pojedini proizvodi nemaju uopće deklaracije”, kazali su inspektori. 80 % zatečene hrane je iz Hrvatske. No, 20 % je bilo problematično. Trebalo je utvrditi podrijetlo. “Što nećemo utvrditi, ide trenutna zabrana stavljanja na tržište dok se ne utvrdi”, objašnjava Robert Kober iz Državnog inspektorata.

Akcija je trajala sedam sati, tijekom kojih su inspektori utvrdili neočekivano velikb broj nepravilnosti. Pune ruke posla imala je i inspektorica za zaštitu okoliša. Otkrila je da se otpad ne odvaja niti se odlaže prema propisima. Kazne za takve prijestupe penju se i do 300 tisuća kuna, doznaje Nova TV.

Utvrđeno je 55 nepravilnosti, podneseno 20 optužnih prijedloga, tri prekršajna naloga, na licu mjesta je izrečeno sedam novčanih kazni. Izdano je i 37 rješenja za otklanjanje nedostataka.

Jedan je gospodin na početku akcije odšetao iz boksa te se sumnja da nije prijavljen kao radnik. Uzeti su podaci svih zatečenih radnika i trenutno traje provjera kako bi se doznalo koliko ih radi na crno. U inspektoratu kažu da se ovakve akcije mogu očekivati po cijeloj zemlji.


Komentari