PROČELNIK UREDA ZA ZDRAVSTVO KAŽE DA PLAKATI NISU SEKSISTIČKI ‘Moja žena je ostala zatečena zbog čega se digla pompa’

commons.wikimedia.org

Javnost je jučer ostala zatečena objavom plakata o štetnosti alkohola u ZET-ovim vozilima u kojima se navodi da se kod muškarca smanji spolna moć kada piju alkohol, a žene ne biraju s kime će spavati. Objavu ovih plakata mnogi su protumačili kao seksističku i uvredljivu, a danas su se oglasili i odgovorni za to.

Plakat je dio javne kampanje “Zdrav izbor” gradskog ureda za zdravstvo, Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, a autori su učenici 11. gimnazije u Zagrebu.

Oglasili su se i iz Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj.

“Sigurno da je to moglo biti rečeno i spretnijim riječima, da je plakat možda izrađivao neki profesionalac. Ukoliko smo bilo koga uvrijedili time zaista se želim ispričati, no namjera nije bila takva”, rekla je Ksenija Rissi.

Danijela Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da su plakate radili učenici srednjih škola i da njihov napor i trud da prikažu koliko je alkohol štetan treba pohvaliti.

U vezi spornih plakata oglasio se i Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i jedan od odgovornih za plakate u tramvaju. On tvrdi da je Grad Zagreb samo sufinancirao projekt, tako da nisu odgovorni za sadržaj.

“Ja osobno ne smatram da je u pitanju seksizam. Smatram da je riječ o jednoj nespretnoj konstrukciji mladih ljudi, žargonu kojim oni žele svojim vršnjacima prenijeti određena znanja o štetnim utjecajima alkohola na čovjeka. Oni su na tom plakatu stvarno prikazali četiri sustava na koje alkohol loše djeluje. Jednu nespretnu rečenicu zlobnici su protumačili kao seksizam. Pitao sam velik broj svojih prijatelja, čak i svoju suprugu i ostala je zatečena oko čega se zapravo podigla pompa”, rekao je Jeleč, prenosi RTL.

 


Komentari