Problemi s uputnicama i dalje prisutni: ‘Svi smo dobili jednake upute, a očito ih različito tumačimo’

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Problemi s uputnicama i vraćanjem pacijenata s bolničkih šaltera nisu nestali ni uz centralne jedinice za naručivanje, elektroničke narudžbe i interne uputnice koje su uvedene kako bi pacijentima bilo lakše. Na bolničkom šalteru često kažu: “Ovo nije dobra uputnica, morat ćete mi donijeti drugu” ili pak inzistiraju na papirnatoj uputnici iako je skenirana vidljiva iz e-narudžbe, piše Večernji list.

“Naručila sam se prije godinu dana i u zakazanom terminu tražili su papirnatu uputnicu. Očekivati je da će e-uputnica biti dovoljna” opisuje pacijentica svoje nedavno iskustvo s dermatologije na Šalati. Obiteljski liječnici potvrđuju kako se s takvim situacijama susreću svakodnevno.

“Svaka bolnica ima svoja interna pravila za koja mi ne znamo. Recimo, ako pacijent ide na preoperativni zahvat za koji treba izvaditi krv, odrediti krvnu grupu i faktore zgrušavanja, u Zavodu za transfuziju za sve to dovoljna je jedna uputnica, ali na Svetom Duhu ili u Vinogradskoj imaju po dva različita laboratorija pa u jednom određuju krvnu grupu i za to treba jedna uputnica, a u drugom faktor zgrušavanja i tamo traže drugu”, opisuje obiteljska liječnica dr. Ines Balint.

Za pacijente sa šećernom bolešću s nekih oftalmoloških odjela traže dvije uputnice ako im treba pogledati pozadinu oka, a ako on pritom ima i mrenu. Najdrastičniji je primjer je kad obiteljski liječnik šalje pacijenta npr. na punkciju nekog čvora – jedna uputnica trebala bi vrijediti i za uslugu punkcije i za uslugu analize te punkcije, ali unatoč tome bolnice traže dvije uputnice. Najčešće vraćaju pacijente ili pak obave punkciju, pritom tražeći od pacijenta da kod preuzimanja nalaza donesu još jednu uputnicu.

“Mi se onda dopisujemo s njima i kažemo da je prva uputnica pravovaljana za obje usluge, što u nekoj bolnici prihvate, a u nekoj ne. Najčešće zbog svojih internih pravila šeću pacijente. Ne bježim od toga da u i mi možemo pogriješiti, ali mislim da se to puno rjeđe događa” kaže dr. Balint.

Prema nepisanim pravilima pojedinih bolnica, obiteljski liječnici često pacijentu daju uputnicu D1, za ambulantno liječenje, što znači da će pacijenta u bolnici pregledati i sami ga uputiti na dalje ambulantno liječenje.

“U jednoj bolnici pacijent obavi na tu uputnicu i prvi pregled i npr. uslugu uklanjanja tvorbe. Potom ja isto postupim kod drugog sljedećeg pacijenta, ali on ode u drugu bolnicu i tamo mu kažu: “Prvo će vas pregledati naš kirurg pa se vratite i donesite uputnicu A1 i onda ćemo vas naručiti na kirurški zahvat.” Tako da je uvijek otvoreno pitanje: kako i kamo uputiti? – govori liječnica. Ni to nije sve. Osobi koja pati od neke kronične bolesti ta je bolest dijagnosticirana jednom, a dalje je mora kontrolirati jednom godišnje ili jednom u šest mjeseci. Primjerice, ukoliko imate povišen očni tlak, hipertenziju ili koronarnu bolest, onda je to jednom bila prva dijagnoza, a sve ostalo su kontrole.

“Međutim, zbog različite cijene prvog i kontrolnog pregleda bolnice inzistiraju svakih šest mjeseci da pišem kako je to ponovno prva dijagnoza i da pacijent ide na tzv. A1 pregled. I što dobijemo? Statistiku po kojoj Hrvatska ima ne znam koliko posto više prvih pregleda nego ostale europske zemlje, što ne odgovara istini jer sve su to kontrolni pregledi. Nemate svakih šest mjeseci novu hipertenziju ili novi reumatoidni artritis!” govori dr. Balint.

Neujednačena praksa s uputnicama nastavlja se i u slučajevima kad obiteljski liječnik pošalje pacijenta bolničkom kolegi kako bi proveo dijagnostički postupak te potvrdio ili odbacio dijagnozu. Pacijenta šalje u bolnicu s C1 uputnicom, koja i ima intenciju da se pacijenta ne vraća po pojedine uputnice, već da s jednom obavi sve, odnosno da mu bolnički doktor da bolničke uputnice za postupke koje smatra nužnima. Ipak, bolnički doktor nerijetko pacijentu samo napiše popis pretraga te ga vrati obiteljskom doktoru da za svaki od njih ispiše uputnicu.

“Mi u Splitu imamo jednu bolnicu, ali i meni katkad, na žalost, vraćaju pacijente. ‘” ustvrdila je dr. Vikica Krolo, splitska obiteljska liječnica naglasivši pritom kako se pacijenta ne smije vraćati čak ni ako je došao s krivom uputnicom.


Komentari