Problem zagađenja zraka: I ministar kaže da je nemoćan po tom pitanju

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je sinoć gost Dnevnika Nove TV gdje je komentirao stanje u Vladi, a dotaknuo se i loše kvalitete zraka u Zagrebu zadnjih dana.

O novom ministru zdravstva rekao je da se nada da će nastaviti posao. “Gospodin Beroš dolazi iz samog sustava. S jedne je strane liječnik, s druge strane je surađivao s Kujundžićem u Ministarstvu zdravstva i u tom kontekstu očekujem da će nastaviti procese koji su započeti”.

Na pitanje o odgovornosti premijera Plenkovića koji je odabrao 14 smijenjenih ministara, Ćorić je odgovorio da ne postoji odgovornost premijera. “Ja ne bih ovdje uopće govorio o odgovornosti premijera Plenkovića. Okolnosti u kojima je došlo do promjene nekih kolega i njihovog izlaska iz vlade su različite. Hrvatska javnost je o tome puno slušala i, u konačnici, evo i u ovoj situaciji s Milanom Kujundžićem. Ja bih rekao da, prije svega, još jednom treba promišljati kako i na koji način mi koji smo u vladi najviše možemo pomoći u svojim resorima. Na predsjedniku vlade je da odabere tu ekipu”.

Na pitanje što je kao ministar poduzeo da se spriječi zagađeni zrak u Zagrebu, Ćorić je odgovorio: “Što sam učinio da ljudi manje voze automobile ili se griju manje na ogrjev, na drvo odnosno na ugljen? Kao ministar ne možete tu puno učiniti. Kao ministar možete voditi resor i donositi mjere koje će osigurati da se u srednjem, odnosno u dugom roku takve stvari ne događaju. Ja mogu reći da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša u posljednjih nekoliko godina u više navrata financiralo odnosno sufinanciralo kupnju električnih vozila”.

“Isto tako smo sufinancirali promjenu ogrjevnog materijala kod javnih ustanova. U našoj energetskoj strategiji, dakle u našem promišljanju za budućnost smo se u potpunosti orijentirali na obnovljive izvore energija, a sve to vodi ka manjem onečišćenju. Ono što svakako valja imati na umu je činjenica da uvjeti u kojima funkcioniramo u Gradu Zagrebu u posljednjih nekoliko tjedana, da se ponavljaju periodički iz godine u godinu uslijed meteoroloških prilika, odnosno kombinacije meteoroloških prilika i ogrjevne sezone koja je u punom jeku”, kaže Ćorić.

“Imajući to na umu, gradovi koji su izloženi takvim vrstama onečišćenja – trebaju napraviti svoje akcijske planove. Ti akcijski planovi trebaju dovoditi do manje onečišćenja. Međutim, mjere koje proizlaze iz tih akcijskih planova nisu predmet evaluacije Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, istaknuo je.

Upitan o situaciji s neodvoženjem smeća u Zagrebu i koliko je Milan Bandić kriv, te kad će početi kažnjavati gradove, ministar Ćorić je bio diplomatičan. “Što se tiče gospodarenja otpadom bilo koje jedinice lokalne samouprave i njezino komunalno društvo, u konkretnom slučaju – zagrebačka Čistoća, odgovorna je da zagrebačke ulice budu čiste. Gospodin Bandić je s novim cjenikom, pretpostavljam, otvorio prostor da ta usluga bude na adekvatnoj razini i ja se tome nadam. Ukoliko to ne bude tako, komunalni redari su ti koji mogu to provjeravati, a isto tako i inspekcija zaštite okoliša koja je pod Državnim inspektoratom”.


Komentari