Problem pločica: Grad nije stigao promijeniti sve pločice s imenima ulica pa si produljili rok

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Opet je produljen rok za postavljanje unificiranih ploča s imenima ulica i kućnih brojeva na zagrebačke fasade, ovog puta do 1. siječnja 2023. godine, javlja Večernji list.

Razlog tomu je što su u Gradu shvatili kako se dosadašnji rok, koji istječe krajem ove godine, nikako neće moći dostići. “Plavim pločicama, odnosno bijelim u povijesnoj jezgri uvest ćemo red u nered koji vlada zadnjih 30 do 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova”, govorio je prije sedam godina gradonačelnik Milan Bandić ustvrdivši da će postavljanje pločica “trajati oko četiri do pet godina i tada će Zagreb biti na razini uređene metropole, zemlje članice Europske unije”.

Ali neće. Isto kao što cijeli proces neće koštati desetak milijuna kuna, kako su tada neslužbeno govorili u Gradskoj upravi. Jer, jednim pogledom registar javne nabave jasno je da je već dosad na “nabavu i ugradnju ploča za označavanje imena ulica i trgova” potrošeno više od dvadeset milijuna kuna, a iznos je to koji do 2023. godine može samo narasti.

“Do sredine 2017. godine postavljeno je gotovo 60 tisuća pločica, i to na području 15 gradskih četvrti. Za 2018. godinu sklopili smo posao za još preostale dvije gradske četvrti, i to se radilo do sredine ove godine, kad je postavljeno otprilike još desetak tisuća pločica. Znači, sveukupno otkad smo startali obavili smo više od pola posla”, kažu u gradskoj upravi koja je sama sebi zadala zadatak postaviti nove pločice na otprilike 130 tisuća kućanstava.

Naravno, potonji broj odnosi se isključivo na kućne brojeve čije postavljanje Grad sufinancira s 50 posto iznosa, dok u ukupan broj pločica o kojem su nam govorili iz gradske uprave spadaju i one s imenima ulica te postavljene na raskrižjima, kojih ima još otprilike 15 tisuća.


Zašto proces ide tako sporo? Djelomično zbog Grada, a drugim dijelom zbog ljudi. “U prvoj “turi” zapeli smo malo jer nismo imali predviđen novac za sufinanciranje pločica, a i sami Zagrepčani uglavnom nisu znali na koji se način nama javiti da im damo pola iznosa za kućni broj. On košta, primjerice, za kuće 70 kuna, odnosno stanare 35 i nas 35. Ali ključno je javiti se na naše pismo namjere”, kažu u Gradu, koji je posljednje takvo pismo uputio Zagrepčanima prije godinu i pol. Oni kojima je Grad tada obećao sufinanciranje dobili su ga do sredine ove godine.

Komentari