PRITISAK RASTE I NA GROBLJIMA Na ukop u Zagrebu čeka se i do sedam dana, šef Gradskih groblja komentirao situaciju

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Zagrebu se godišnje pokopa oko 10 i pol tisuća ljudi, a prošle godine je bilo 1.700 ukopa više. U 2021. godini bit će ih i više od 12 tisuća.

Na zagrebačkom krematoriju, rashladne komore su pune, a dnevno se kremira 45 pokojnika, a još 120 ih čeka na ispraćaj. Gradska groblja pod velikim su pritiskom, a dodatni problem jest to što nemaju dovoljno osoblja u ovim izvanrednim situacijama. Stoga se na ukop čeka i do sedam dana.

Navedeno je za HRT komentirao voditelj Gradskih groblja Zagreb Roko Gruja.

“Dodajemo svaki dan termine na Krematoriju, pa čak i do pola 5, 5 sati. Na svim ostalim grobljima pokušavamo ubacivati i ranije jutarnje termine, dok subote otvaramo, već je šesta subota zaredom da se radi na svim grobljima”, otkrio je Gruja.

Kao da situacija već nije dovoljno teška, obitelji preminulih s koronavirusom za pogrebne usluge moraju izdvojiti više novaca jer se za ukop u zemljani grob morao uvesti i limeni uložak, lotanje limenog uloška, metalna pločica. Rukovoditelj Službe organizacije pogreba u Posmrtnoj pripomoći Dalibor Božan otkrio je kako je to za 1500 do 2000 kuna više.

Slično je stanje i u ostatku Hrvatske. Rijeka bilježi 17 posto više ukopa. Za razliku od Zagreba, ispraćaji se tamo održavaju bez duljih čekanja. Iz Osijeka upozoravaju da su studenom pokopali 132 osobe, a prosjek je između 90 i 100.

“Interesantna stvar je da nam ljudi ne vjeruju da je toliki broj umrlih, zapravo čak i neki koji nas poznaju misle da smo mi izmislili taj broj i da to nije istina, a istina je”, zaključio je Domagoj Vinaj, rukovoditelj Tehničke službe i groblja, Ukop d. o. o. Osijek.

Komentari