Pritisak na Plenkovića da rastereti plaće: Bandić ne podržava ove prijedloge, evo i zašto

Patrik Macek/PIXSELL

Umjesto smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto iduća bi godina mogla krenuti sa smanjenjem opće stope PDV-a na neke prehrambene namirnice – meso, ribu, voće i povrće na 13 posto, neslužbena je informacija koja se pojavila iz neimenovanih političkih krugova, piše Večernji list.

Ministar financija Zdravko Marić odbio je bilo što komentirati, ali upućeni u zbivanja na Markovu trgu kažu da je krenulo veliko lomljenje premijera Andreja Plenkovića da odustane od smanjenja PDV-a. Pritisak na Plenkovića prvo je krenuo iz ekonomskih krugova, a njihove prijedloge prihvatili su i pojedini HDZ-ovi političari te koalicijski partneri, prije svih HNS, koji gura rasterećenje plaća. Ukidanjem doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu na radu prosječna plaća od 10.000 kuna bruto rasla bi za oko 220 kuna. No, budući da se planira i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, jer taj sustav gomila dugove, to će povećanje biti manje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije sklon dodatnim olakšicama i promjenama u sustavu poreza na dohodak jer bi one najviše pogodile glavni grad, gdje živi glavnina građana s visokim plaćama. Primjerice, Bandić je protiv prijedloga da se porezni razred za primjenu stope od 36 posto udvostruči s 15 tisuća na 25 ili 35 tisuća kuna.

Komentari

loading...
-->