PRIPREME ZA DAN SVIH SVETIH POČELE: Evo što i koliko kupuje prosječni građanin

Facebook

Doznajemo kako se kreću cijene kod cvjećara i koliko su građani spremni potrošiti.

Uoči blagdana Svih Svetih odlučili smo provjeriti kako se kreću cijene aranžmana, cvijeća i svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj te koliko su potrošači spremni odvojiti novca za kupnju istih. Cvjećari su nam kazali kako su krizanteme najpopularnije i otkrili nam kako su prije zarađivali puno bolje. S druge strane saznajemo koliko su kupci spremni potrošiti i jesu li im cijene prihvatljive.

Cvjećari očekuju dobar promet

Cijene cvijeća kreću se od 10 do 150 kuna, dok se lampaši i svijeće prodaju po cijenama od 5 do 25 kuna. “Veliki aranžmani su 100 do 150 kuna, dok se cijene malih obično kreću od 40 do 50 kuna. Krizantema je 20 kuna komad, gerber je 10 do 15 kuna, ruže su nam 20 kuna, špine i margarete isto po 20 kuna. Što se tiče svijeća i lampaša njihova cijena je kod nas uvijek ista, ovisno o veličini svijeće su 5-25 kuna. Na primjer, lampaši sa srcem su 15 kuna”, pojasnila nam je Dijana, prodavačica u cvjećarskom obrtu na Mirogoju.

Doznajemo koje je cvijeće najpopularnije i kakav promet cvjećari očekuju ove godine. “Najbolje nam uvijek idu krizanteme bilo po komadu bilo u aranžmanu”, kazala je Dijana i pojasnila kakav promet očekuju ove godine, “Ove godine očekujemo dobar promet jer ljudi već danima dolaze kupovati aranžmane, ali to vam uglavnom ovisi o vremenu. Računica je jednostavna, bude li kiše prometa će biti manje, a bude li vrijeme ljepše prometa će biti više. Obično zaradimo oko 20 000 kuna plus minus 5 000, a prije 2007. zarađivalo se puno više”, ispričala nam je Dijana.

Kupci spremni potrošiti od tristo pa do tisuću kuna.

Kupci uglavnom kupuju aranžmane, krizanteme, a svijeće su kod svih obavezne. Kupci su spremni odvojiti uglavnom 300 – 500 kuna, a kod njih su najpopularniji aranžmani, krizanteme i gerberi.

“Trošimo oko 300 do 400 kuna, dok kupiš, svijeće, pa neke aranžmane, neko lijepo cvijeće i tako za svakog pokojnika skupi se možda i više”, kazala nam je Ana.

Neki su u potrazi za jeftinijim cvjećarima. “Potrošit ću oko 300 – 400, najviše 500 kuna. Kupujem manje aranžmane s krizantemama uglavnom, za svakog svog uzmem po jedan i svijeće i to mi ispadne tako oko 400 – 500 kuna. Ovisi ako naletim na jeftinog cvjećara onda je manje”, kazala nam je Ivanka.

Ima i građana koji smatraju kako su cvjećari malo preskupi, ali kažu, važno je otići. “Skupi su cvjećari pogotovo za Sisvete, potrošim tako oko 300 kuna možda 400. Imam puno preminulih, a novaca nemam baš pa kupim malo gerbera ili krizantema, koju svijeću. Važno je da se ode, nije važno što se kupi”, rekao je Borna.

“Mi potrošimo oko tisuću kuna, kupujemo aranžmane, svijeće i onda idemo u đir po grobljima”, kazala je Anamarija, a nadovezala se Martina koja aranžmane kupuje na tržnici, “Prije krize jedan aranžman smo plaćali oko 300 – 400 kuna, a sada možemo izdvojiti najviše 150 kuna. Kupujemo tri aranžmana i svijeće pa nas to izađe oko 500 kuna, ali mi aranžmane kupujemo na tržnici i to dan-dva prije Sisveta, ispadne nas jeftinije, ali ne puno jefitnije”.

>>>Posebna prometna regulacija povodom DANA SVIH SVETIH


Komentari