‘PRIPISIVALA SAM TO STRESU, LOŠEM GRUDNJAKU…’ Zagrepčanka koja tri godine vodi borbu za život: ‘Prva reakcija bio je totalni šok’

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Svake godine u našoj zemlji od raka dojke oboli oko 3000 žena. Jedna od njih je i 45- godišnja zagrepčanka Ivana koja se posljednje tri godine bori s opakom bolešću, a za Zagreb.info je na Dan narcisa ispričala sve o svojoj borbi.

‘REKAO MI JE DA JE NEIZLJEČIVO’ Pobijedila je opaku bolest, a danas pomaže drugima: ‘Tijelo mi je stalno slalo signale’

“Počelo je promjenom koju sam primijetila na bradavici i to sam pripisala stresu, znojenju i lošem grudnjaku. No, pregled je pokazao da se tu ipak nešto kuha. U lijevoj dojci je otkriveno da imam ‘jednog monstruma’, a desetak dana kasnije i u desnoj. Prva reakcija je bila totalni šok, ali tada sam se pribrala i uhvatila se za riječi doktorice Sušac koja mi je rekla: ‘Nije bezazlen, nije ni najgori, ali zapamti – taj se liječi’“, ispričala nam je Ivana.

I tada je krenula, kako kaže, njezina avantura na Institutu za tumore.

“Prvo kemoterapije u jesen 2020., a nakon njih operacija obostrane mastektomije u ožujku 2021. godine. Zatim zračenje na Rebru. Nakon toga se i štitnjača pobunila pa se i to trebalo rješavati. Danas se redovito kontroliram, pijem lijekove i nadam se da je ta bitka ipak dobivena”, kaže hrabra Ivana.

Navodi kako ništa ne bi postigla bez potpore obitelji, prijatelja, ali i divnih ljudi koje je na tom neplaniranom putu upoznala.

“Uz doktore, medicinske sestre, bilo je tu i puno žena čija su se putovanja kroz iskustvo karcinoma na trenutak dodirnula s mojim. Često se čuje da je naš sustav katastrofalan. Naravno da uvijek postoji prostor za poboljšanje, no na svojoj sam koži imala prilike doživjeti sustav u kojem ipak prevladava ljudskost i briga za osobu”, iskreno nam priča.

Rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, ali i svijetu. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, a čak više od 80 % pacijentica starije je od 50 godina. No, od  raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Tim povodom i ove subote, 27. godinu zaredom obilježava se javnozdravstvena akcija Dan narcisa. Uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, Zagrepčanke na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati moći saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju. Na Trgu će biti postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.


Komentari