Prijeti li nestašica lijekova zbog koronavirusa? Pogledajte što kažu farmaceutske tvrtke

Pixabay

Zabrinutost oko opskrbe lijekovima raste dok se broj zaraženih od koronavirusa povećava -posebno zbog nestanka zaštitnih maski za lice, koje su proteklih tjedana nestale s polica, iako dokazano ne štite od zaraze.

Osim toga, koronavirus izaziva probleme za hrvatsko gospodarstvo pošto je Italija važan gospodarski partner pa širenje virusa uzrokuje velike gubitke. Možda bi najjači udar mogao bi biti na turizam – važnu hrvatsku gospodarsku granu jer već sada na vidjelo izlaze podaci koji nam nikako ne idu na ruku, piše rtl.hr.

Proizvođači lijekova ovise o materijalu i sastojcima koji dolaze, između ostalih zemalja – iz Kine – iz koje je koronavirus i krenuo.

Ipak, ako je suditi po odgovorima tvrtki koji se bave proizvodnjom lijekova u Hrvatskoj, problema zasad nema.

Iz najvećeg hrvatskog proizvođača lijekova – Plive, na pitanje Vijesti.hr, jesu li vidljive poteškoće u poslovanju zbog koronavirusa, tvrde da kao dio Teva grupe sustavno prate događanja vezana uz širenje koronavirusa na lokalnoj, ali i na globalnoj razini te je upoznata s trenutnim stanjem.


“Posvećeni smo minimiziranju mogućeg učinka koronavirusa (COVID-19) na naše zaposlenike, pacijente kao i na naše poslovanje”, odgovaraju.

“Činjenica je kako mnogi aktivni farmaceutski sastojci potrebni za proizvodnju lijekova dolaze iz područja zahvaćenih epidemijom virusa, ne samo Kine, što potencijalno može utjecati na proizvodne kapacitete i stabilnost opskrbe istima, ali što se tiče našeg lanca opskrbe u ovom trenutku ne vidimo učinak ovih događaja na njegovu cjelovitost”, uvjeravaju u Plivi dodajući kako će i dalje nastaviti ocjenjivati i štititi taj dio poslovanja, kao i sva druga područja.

“Kako će se ovaj javnozdravstveni problem dalje razvijati, naše kupce obavještavat ćemo najnovijim bitnim informacijama”, naglašavaju iz Plive.

Još jednog domaćeg proizvođača, riječku farmaceutsku tvrtku Jadranski galenski laboratorij (JGL), u ovom trenutku koronavirus ne ugrožava.

“U tvrtki ovog trenutka imamo dovoljno zaliha repromaterijala za par mjeseci. Također, za sada nemamo poteškoća u nabavci, većina naših dobavljača je iz Europe, a samo dio njih ima svoje dobavljače iz Kine. Iz tog razloga u nekom trenutku može doći do eventualnih dužih isporuka, ali situacija je potpuno pod kontrolom”, rekao je izvršni direktor JGL-a, Mislav Vučić.

Vučić poručuje kako u JGL-u pojačano rade na dostupnosti proizvoda koji mogu pomoći u higijeni, poput proizvoda iz linija Aqua Maris i Septogal, kao i onima koji pomažu dezinficiranju kože, predmeta ili prostora, poput Dermospraya i 70 posto Denaturiranog alkohola, a za kojima je veća potražnja zadnjih tjedana.

“S obzirom na situaciju i našu poziciju unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, odgovorno smo pojačali savjetodavne i stručne usluge u ljekarnama i kroz JGL savjetovalište, kako bismo omogućili još intenzivniju skrb za kupce i pacijente. Ujedno, i naše zaposlenike smo dodatno opskrbili proizvodima za higijenu i prevenciju”, naglasio je Mislav Vučić.

Da situacija nije ni blizu zabrinjavajuće, rekao je i predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore i direktor tvrtke Medika – Jasminko Herceg.

“U ovom trenutku nikakvih problema nema”, rekao je Herceg za Vijesti.hr.

Da su dobro pripremljeni te da im koronavirus neće stvoriti probleme u poslovanju poručuju i iz Belupa.

“Belupo posluje s više od 90 svjetskih proizvođača aktivnih supstanci, od čega je 10 iz Kine. Iz ukupno 173 aktivne supstance, proizvodimo 1856 proizvoda, pakiranih u 365 doza i 672 veličine pakiranja. Lijekove iz svog portfelja distribuiramo na 18 europskih tržišta. Budući da proizvodnju planiramo godinu dana unaprijed, sve su djelatne tvari, od svih dobavljača, nabavljene u drugoj polovici prošle godine”, govore iz Belupa i jasno naglašavaju: “Na tom tragu, Belupo nema i neće imati nikakvih problema s opskrbom tržišta, jer ima dovoljne zalihe sirovina i gotovih proizvoda.”

No, iako poručuju da poslovanje zasad ide u najboljem redu, zanimljivo je da je baš danas Državni zavod za statistiku objavio podatke prema kojima je u siječnju, unutar prerađivačke industrije, za 36,8 posto pala proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka.

Prema tim podacima, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju pala je za 5,5 posto u odnosu na prvi mjesec prošle godine dok je u u odnosu na prosinac porasla za 0,6 posto.

Komentari

loading...