PRIJE U INOZEMSTVO NEGO U SPLIT! Ova aplikacija pokazuje gdje s vlakom iz Zagreba možete stići za pet sati, karta otkriva kako željeznicu čeka puno posla

Vlak Hrvatskih željeznica (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Osim što je jedan najefikasnijih načina putovanja među europskim državama, vlakovi su ujedno i najekološkiji način putovanja u usporedbi s autima, autobusima, a pogotovo avionima.

Razvitak europske željeznice odnedavno prati i karta Chronotrains koju je osmislio programer Benjamim Tran Dinh.

Želeći približiti ovu vrstu putovanja, njegova karta prikazuje koliko daleko putnim može putovati vlakom iz jednog dijela Europe u drugi u manje od pet sati vožnje.

Na karti se svaka EU država može lako istražiti korištenjem miša, pa tako i Hrvatska.

Kao što je nažalost poznato, Hrvatska ne prati europske trendove po razvitku željeznice, a vlakovi nerijetko znaju kasniti, sporo voziti, a potrebno je osvježiti i samu infrastrukturu u koju se proteklih godina nije previše ulagalo.

Međutim, u Zagrebu je situacija malo bolja, pa tako na karti možemo vidjeti da se iz Zagreba vlakom za pet sati može stići do Italije, Slovenije, Mađarske i Austrije.

Screenshot: Chronotrains

Nevjerojatno ali istinito, iz Zagreba prema ovoj karti ne možete stići do Splita ili Rijeke u razdoblju od pet sati, ali zato možete doći do Siska kroz jedan sat i do Karlovca u 2 sata putovanja.

Dok je premijer Andrej Plenković nedavno tijekom posjeta Egipta najavio preko četiri milijarde eura ulaganja u modernizaciju željeznica i do vozni park baterijskih električnih vlakova do 2032. godine, Chronotrains pokazuje kako se Hrvatska trenutno nema razloga pretjerano ponositi svojim prugama.

Na aplikaciji su, naime, gusto razvijene željeznice obilježene crvenom bojom, a crvenila uokolo Zagreba je vrlo malo, pogotovo u usporedbi s prikazom, primjerice, Berlinom u vrlo razvijenoj Njemačkoj.

Screenshot: Chronotrains

Riskantna vožnja

Domaćim željeznicama, nažalost nisu strane ni nesreće, bilo da je riječ o sudarima vlakova s drugim vlakovima (kao što je bio slučaj s teretnim vlakom u Škrljevu, nedaleko od Rijeke) bilo s pješacima (kao što je bilo gaženje 19-godišnjaka početkom studenog u Remetincu, a koji je, po izjavama svjedoka, neoprezno prelazio prugu).

Na željeznicama se ne osjećaju sigurno ni čitatelji Zagreb.info kao što smo vidjeli prema odgovorima na našu Facebook anketu.

“Nijedna pruga u Hrvatskoj više nije sigurna. Zastarjela infrastruktura na odnos modernijih vlakova. Previše nesreća se događa kod nas što se tiče vlakova”, “Uglavnom je sigurno ako brzina ne prelazi 30km/h”, poručili su tada naši čitatelji.


Komentari