Prije 79 godina: Obilježena godišnjica smrti Nikole Tesle, a već su velike nade i planovi za iduću

Foto: Zagreb.info

Uz Božić po julijanskom kalendaru, 7. siječnja također je i obljetnica smrti, jednog od najgenijalnijih umova s ovih prostora, Nikole Tesle.

Ove godine riječ je o 79. obljetnici po redu, a Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost, prigodno je obilježila obljetnicu, javlja N1.

“Danas tradicionalno obilježavamo dan smrti Nikole Tesle, 7. siječnja. Ne trebamo govoriti koliko je Tesla važan, ne samo za domovinu Hrvatsku, nego i diljem svijeta. Zahvalila bi se svima što nam daju podršku što obilježavamo Teslu, njegovu genijalnost, njegovu znanost i ono što nam je ostavio u nasljeđe nakon života i smrti”, rekla predjednica udruge Dragica Mihajlović, prenosi N1.

Tom se prigodom zahvalila Gradu Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković za podršku radu udruge i njihovoj inicijativi proteklih 13 godina.

Istaknula je i kako bi Teslina genijalnost trebala dobiti više prostora u hrvatskom obrazovnom sustavu.

“Trebamo dati veću podršku da se obilježava na fakultetima i u školama, da imamo kolegij Nikole Tesle, da se proučava što znamo o Tesli. Tesla bi se trebao daleko više proučavati, kako u obrazovanju, tako u znanosti”, pozvala je Mihajlović, prenosi N1.

Mihajlović su novinari upitali i o svađama između toga je li Tesla bio Srbin ili Hrvat.

Ona je na to odgovorila kako je znanost za čovječanstvo te kako u njoj nema religije i nacionalnosti, već genijalnosti i znanosti za sve ljude na planeti. Kako je rekla, takav pogled slaže se i s Teslinim pogledima.

“Ono što je temelj Nikole Tesle jest što nam je htio ostaviti, njegove izume za opće dobro čovječanstva”, rekla je Mihajlović.

Nade za iduću godinu

Obljetnici je prisustvovao i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, Filip Ćurko.

Zahvalio se udruzi Nikola Tesla Genij za budućnost na dosadašnjem radu te promociji velikog znanstvenika u Hrvatskoj i svijetu.

“Vjerujem da će se sljedeće godine, kada se obilježava 80. godišnjica smrti Tesle, ova obljetnica podići na viši nivo, gdje će se uključiti sve relevantne institucije. Moramo biti ponosni na tog kozmopolita koji je prije 100 godina imao vizije budućnosti koje se tek danas ostvaruju”, kazao je Ćurko.

Karolj Skala, izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, ocijenio je kako je Tesla definirao jednu industrijsku revoluciju, koja je dovela do nove industrijske revolucije, sve do tehničke civilizacije u kojoj danas živimo.

Inače, spomenik ispred Tesline ulice napravio je veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović, a izvorno je namijenio da taj kip bude na Institutu Ruđera Boškovića.

Tako je Skala, gledajući na iduću okruglu obljetnicu osam desetljeća od smrti velikog izumitelja, izrazio nadu kako će Institut i Zagreb moći postignuti dogovor po kojemu bi taj spomenik iz centra grada prešao u Institut, pokraj spomenika samog Boškovića, dok bi novi kip Tesle ili replika starog, bila zamjena trenutnom spomeniku na dobro znanoj lokaciji.


Komentari