Prije 75 godina Zagreb se oslobodio fašista, a danas gradske udruge pozivaju građane da se oslobode i Bandića

Foto: Facebook/Zagreb te zove

Dan oslobođenja Zagreba tri su zagrebačke građanske udruge i inicijative, Zagreb te zove, Pravo na grad, Zelena akcija, odlučile proslaviti uz Savu, tik do Hendrixovog mosta. Sunčan dan iskoristile su organizacijom performansa gdje su aktivisti na listu papira, uz dozvoljeni razmak, držali fotografije s prekriženim likom Milana Bandića.

To su učinili kako bi ukazali da je otpor prema gradonačelniku Milanu Bandiću sve veći te su pozvali skupštinsku većinu da s njim raskine koaliciju.

“Danas je Dan oslobođenja Zagreba i idealna prilika da ukažemo na otpor Milanu Bandiću. Kao što vidimo, otpor je sve jači. Ovom akcijom željeli smo ukazati da je ‘gradonačelnikovanje’ Bandića na kraju i mislimo da on to jako dobro zna s obzirom na sav nered koji je napravio u 20 godina”, rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget i inicijative Zagreb te zove.

Aktivisti su uzvicima pozvali na “otpor Bandiću, slobodu Zagrebu”.

Osvrnuli su se i na nedavno proslavljenu 20 godišnjicu mandata gradonačelnika pa je Bernard Ivčić iz Zelene akcije poručio da su rezultati 20 godina Bandićeve vladavine porazni.

“Potpuno je devastirao sustav prostornog planiranja, u sustavu gospodarenja otpadom vidimo katastrofalne rezultate. Sve više poslova koje bi mogle obavljati javne tvrtke, pogotovo u sektoru gospodarenja otpadom, prebacuju se na privatne tvrtke, posljednjih pet do šest godina, praktički jednom godišnje, imamo veliki požar na otlagalištima otpada”, istaknuo je te dodao kako je grad prije nekoliko godina bio proglašen “najgorim europskim gradom po količini odvojenog prikupljanja otpada”. Za vrijeme vladavine Bandića nije izgrađen ni metar nove tramvajske pruge, nastavlja i tvrdi kako su parkirna rješenja koja nudi grozna.

Foto: Facebook/Zagreb te zove

Isto tako, nije gradonačelnik jedini krivac, tako smatra da sva šteta nanijena gradu ne bi bila moguća da Bandića kroz 20 godina nisu čvrsto podržavale različite političke stranke, poput SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HDZ-a.

“Pozivamo skupštinsku većinu da razvrgne ovu sramotnu koaliciju s Bandićem. Do izbora je ostalo još godinu dana, u tih godinu dana bi gradonačelnik mogao napraviti još dosta štete”, zaključuje.

Komentari