PRIJAVITE KRŠENJE SVOJIH PRAVA Svako rodilište u Zagrebu ima svoju ‘politiku’ pratnje na porođaju, a u rađaonu smiju samo – muškarci

FOTO: Pixabay

Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja, upozorivši da su tijekom ginekoloških postupaka žene izložene verbalnom i fizičkom nasilju te im je smanjen dostup ginekološkim pregledima.

Kako nam je objasnila Daniela Drandić iz Roda, “do kraja godine imamo osiguranu financijsku i pravnu pomoć za žene koje nam se jave, tako da ih pozivamo da ostave svoja svjedočanstva na našu platformu”.

Foto: Screenshot

Konkretno, objašnjava nam Daniela, žele potaknuti žene da prijavljuju bilo koju situaciju u kojoj su tražile zdravstvenu zaštitu temeljem reproduktivog zdravlja, a da su im prava prekršena.

Također, napominje Daniela, “žene se mogu javiti i ako nisu sigurne jesu li im prava prekršena, pa će to biti dobar put da budu sigurne ili ne”.

“Žene svoje prijave mogu ostaviti anonimno, a mogu i imenom i prezimenom, no ako žele pravnu pomoć svakako moraju ostaviti neki oblik kontakta kako bi im se mi povratno javili”, priča nam Daniela.

Najveći problem je anestezija

Na pitanje koje oblike nasilja žene najčešće doživljavaju prilikom zaštite reproduktivnog zdravlja, Daniela odgovara brzo, kao naučeno – odbijanje davanja anestezije.

“Najčešće se radi o nedostatku anestezije, prilikom šivanja nakon vaginalnog poroda, aspiracije jajnih stanica tijekom postupaka potpomognute oplodnje, nedostatka epiduralne anestezije prilikom vaginalnog poroda”, govori nam Daniela i napominje da postoje ekstremni slučajevi poput onoga koji se nedavno dogodio u Rijeci.

“Ženama se ponekad uskraćuje osnovna zdravstvena skrb, primjerice imali smo slučaj gdje žena nije mogla dobiti medicinski indicirani abortus zbog teškog oboljenja i malformacije fetusa, koji ne bi preživio porod ili bi dijete preminulo ubrzo nakon”, kaže Daniela i napominje da je u taj slučaj također uključeno i kršenje ljudskih prava.

No, izuzev odbijanja dostupne medicinske skrbi, Daniela Drandić napominje da su žene često izložene i izrugivanju, vulgarnim riječima, nasilnim postupanjem i prije, ali i tijekom samog porođaja.

Problemi u zagrebačkim rodilištima

Problemi nasilja i uznemiravanja žena prilikom traženja reproduktivne zaštite zdravlja ne staju samo na anestezijama i psovkama, već kako je i ranije naveden na uskraćivanju medicinskih usluga koje su zakonite i zajamčene. Posljednji od takvih slučajeva u našem gradu je u KB-u Sveti Duh gdje se svi porodničari i ginekolozi prizivaju na savjest, tako da se u toj bolnici, koja je u vlasništvu grada, ne obavljaju abortusi.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“To je iznimno problematično, ali se nadamo da se rješava, indikacije postoje i nadamo se da ćemo taj problem imati uskoro riješen”, govori Daniela, te upozorava da je u rodilištima također problem i pratnja na porodu.

“U Zagrebu imamo četiri rodilišta i jedno privatno, situacija je šarolika, ono što je trenutačno problem to je pratnja na porođaju, da li moraju imati potvrdu, biti tri puta cijepljejne, kod svakog je drukčije, a ne postoji neki epidemiološki podatak na kojima bi to temeljili”

“Ono što je također problem”, napominje Daniela je i da “zabranjuju žensku pratnju na porođaju i podrazumijevaju da je otac samo na porodu”, zaključuje, pa se pita, “što je sa samohranim majkama ili onima kojima je suprug na poslu, u inozemstvu, ako želi svoju majku na porodu”, zaključuje.


Komentari