Priča o maski koja je ujedinila Zagrepčane i liječnike iz Londona

Pandemija.info/Ivor Ković/Facebook

Prvi dani suočavanja s pandemijom koronavirusa bili su puni neizvjesnosti za medicinske sestre i liječnike, a ova nova, lako prenosiva bolest nosila je stotine i tisuće života od Kine do Italije, dok su oni gledali u svoje ormare s opremom i shvaćali da ili imaju premalo zaštitnih sredstava ili ih nemaju uopće, piše Index.

Kvalitetne zaštitne maske i nepropusne naočale potpuno su nestali s tržišta, a države su zabranjivale njihov izvoz. U tom je trenutku doktor Ivor Ković sletio na zagrebački aerodrom misleći da će samo otpratiti punicu i dijete u Osijek te se vratiti dežurstvima u svojoj londonskoj bolnici. Ipak, proglašena je karantena, zatvorene su granice, a on je ostao u Hrvatskoj.

“Osjećao sam se potpuno bespomoćno i, što je još gore, beskorisno. Supruga i ja smo počeli sumanuto pretraživati svu literaturu i sve svjetske preporuke i protokole za postupanje s covidom te ih prevoditi na hrvatski. Tako je nastala Pandemija.info”, rekao je doktor Ković za Index opisujući pritom kako je nastala njegova internetska stranica s uputama za medicinsko osoblje i građane, sustavna, pregledna, razumljiva i znanstveno utemeljena.

U zajednici okupljenoj oko stranice Pandemija.info nastala je zaštitna maska koju danas u Hrvatskoj koristi više od tisuću liječnika i medicinskih sestara, kao osnovnu zaštitu od zaraze.

“Talijani su počeli u bolnicama koristiti Decathlonove ronilačke na pacijentima koji ne trebaju respirator, ali trebaju kisik. Tvrtka Isinnova napravila je adaptere kojima se ta maska spajala na izvor kisika. Meni se činilo da naši liječnici neće koristiti takvo rješenje. Kontaktirao sam tu tvrtku s molbom da preradimo njihovo rješenje i nakon 72 sata s Hrvojem Vukelićem i Ivanom Guštinom složio Croresp, adapter koji se montira na masku da bi se na njoj mogao koristiti standardni medicinski filter koji u potpunosti štiti od koronavirusa i košta desetak kuna”, ispričao je Ković.

Od maske za igru na moru, jer nije za pravo ronjenje, do efikasne zaštitne opreme trebalo je samo nekoliko dana. Nacrte za izradu adaptera ekipa je postavila na Pandemijine stranice kako bi ih svatko mogao izraditi pomoću 3D printera.

“Brzo se uključio cijeli niz ljudi koji su kod kuće printali adaptere”, rekao je Ković, a među njima se našla i Barbara Pavelić Grbić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

“Kako smo svi počeli raditi od kuće, jedan kolega je zbog projekta morao iz tvrtke odnijeti 3D printer. Počeli smo prvo izrađivati zaštitne vizire, a onda sam slučajno na Facebooku naišla na adapter za ronilačku masku i počeli smo ih izrađivati”, rekla je Barbara Pavelić Grbić koja je o inicijativi obavijestila Upravu tvrtke. Ne samo da je dobila dozvolu da kompanijske printere koristi za izradu adaptera nego je tvrtka pokrila i sve troškove materijala, a osmero inženjerki i inženjera iz Ericssona uskoro je punom parom printalo Croresp adaptere.

“Za šest adaptera treba 10 sati printanja. Navečer, kad završim s redovnim poslom, uključim printer i ujutro pokupim adaptere. Morao sam moliti susjede da imaju razumijevanja za buku koju printer proizvodi. Nije jako glasan, ali je jako iritantan”, rekao je Petar Sanković u čijem kućnom uredu na Trešnjevci svake noći 3D printer izrađuje adaptere za zaštitne maske.

Sve je išlo kako treba, ali uskoro je došlo do, činilo se tada, nepremostivog problema. Decathlon u Hrvatskoj nije više imao maski pa su i adapteri postali beskorisni, a ako nečega nema baš nigdje u Hrvatskoj, postoji jako dobra mogućnost da se to može naći u zagrebačkoj Dubravi. Pedesetak metara od slavne trgovačke Konjščinske ulice u Dubravi svoj dućan ima tvrtka obitelji Zovak, a u njihovom skladištu nalazile su se stotine maski preostalih od prošle ljetne sezone i novih, spremnih za dolazeće ljeto.

“Nazvali su me raspitujući se imam li maski na skladištu i odmah sam im donirao stotinjak komada za testiranje i prve zaštitne komplete”, rekao je Ivan Zovak dok u podrumu njegovog dućana radnici u punoj zaštitnoj opremi rade na pakiranju i otpremi Extremeovih ronilačkih maski s Croresp adapterom i medicinskim filterom. Spakirali su i odvezli u bolnice više od tisuću njih.

“U kompletu se nalazi maska, uputstvo za upotrebu i filter. Sve što je potrebno za zaštitu medicinskog osoblja”, pokazaoje Ivan Zovak. Nakon prve tranše od stotinjak darovanih maski s Crorespom dogovorio je da im maske prodaje po nabavnoj cijeni, a besplatno ih pakira i dostavlja.

Croresp je, da bi to financirao, pokrenuo crowdfunding kampanju te skupio prvih 150 tisuća kuna, a sada stremi prema 300 tisuća. Donirati možete još uvijek, a maske su za medicinsko osoblje potpuno besplatne – često su jedino što imaju za zaštitu od zaraze.

“Masku sam testirala u intenzivnoj njezi i pokazala je izvrsne rezultate. Udobna je, lagana i štiti”, rekla je doktorica Tamara Lupis iz zagrebačke bolnice Merkur dok pokazuje kako se maska koristi u bolničkim uvjetima. Maska s Croresp adapterom i filterom neslužbeno je zaštitno sredstvo jer još uvijek nema potrebne certifikate.

Na testiranju je u Danskoj, tamošnji laboratorij uspjeli su nagovoriti da besplatno odradi skupo testiranje i prvi rezultati su izvrsni. Ipak, uz druge liječnika na samoj sebi ju je testirala i doktorica Lupis.

“Pojavile su se glasine da maska može biti opasna po život jer navodno zadržava ugljični dioksid, što može dovesti do trovanja. Izvadila sam si arterijsku krv izmjerila zasićenost plinovima, stavila masku i otišla raditi u intenzivnu. Nakon par sati sam ponovno izvadila krv i nije bilo nikakvog povećanja količine CO2”, rekla je doktorica Lupis. Test je proveo u riječkoj bolnici i doktor Mario Franolić – otišao je u barokomoru gdje je nešto više od pola sata s maskom na licu mjerio sve vitalne parametre i maska je položila test.

“Sve pokazuje da je ovakva maska odlično rješenje i zato me čudi zašto nas već više od mjesec dana Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva ignoriraju”, rekao je doktor Ivor Ković pomalo razočaran ne samo ignoriranjem nego i promoviranjem donacije koja je Hrvatskoj došla iz Češke.

Radi se o sličnom rješenju s ronilačkim maskama, ali koje mogu koristiti samo specifični vojni filter koji se proizvodi samo u Češkoj, a za razliku od njih, Croresp je kompatibilan sa standardnim filterom koji proizvodi desetak tvrtki.

“Paralelno s izradom i distribucijom maski za javno zdravstvo počeli su nam dolaziti deseci upita iz privatnog zdravstva. I njima trebaju maske, ali mi im nismo mogli pomoći namjenskim novcem iz donacija, a nismo se htjeli početi baviti trgovinom i prodavati maske”, rekao je doktor Ković. I tu je u pomoć priskočio Ivan Zovak koji je smislio rješenje.

Na sebe je, naime, preuzeo organizaciju izrade adaptera za privatnike kojima će maske od sljedećeg tjedna prodavati preko svoje trgovine. Za svaku maska koju Zovak proda privatnom zdravstvu jednu će donirati Crorespu i tako će se zatvoriti krug dobrote i inventivnosti u kojem sudjeluju liječnici, inženjeri, trgovci i svi oni koji su uplatili ili će uplatiti po koju kunu u crowdfunding kampanju.


Komentari